Στράτος Στυλιανίδης: Το πανεπιστήμιο μπορεί να είναι κοιτίδα καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Ο Στράτος Στυλιανίδης είναι Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Γεωπληροφορικής (LabGEO). Επίσης, είναι το πρόσωπο πίσω από την έντονη και επιτυχημένη δραστηριότητα του ΑΠΘ στο χώρο της καινοτομίας και των Startups. 

S.M. Το ΑΠΘ έχει παράδοση στην ερευνητική καινοτομία αλλά και τη μεταφορά αυτής στην επιχειρηματικότητα. Μπορείτε να μας πείτε πώς προσεγγίζει το θέμα το ΑΠΘ και με ποιους μηχανισμούς;  

Σ. Στυλιανίδης: Η επιτυχία αυτή αποδίδεται καταρχάς στους ανθρώπους του πανεπιστημίου μας. Είναι η υψηλή επιστημονικότητα που χαρακτηρίζει τις ερευνητικές μας ομάδες και σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια που χτίζουμε όλοι μαζί οδηγεί στην αναβάθμιση του ΑΠΘ στο εθνικό οικοσύστημα καινοτομίας.  

Oι μηχανισμοί και το υποστηρικτικό περιβάλλον του πανεπιστημίου επιταχύνουν αυτήν την ανάπτυξη και ωθούν την ακαδημαϊκή κοινότητα στη δημιουργία, τη συνεργασία, την υλοποίηση και την αξιοποίηση της έρευνας.  

Χαρακτηριστική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η συνεισφορά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας ΑΠΘ σε τρεις (3) καίριους άξονες 

α) σε επίπεδο εύρεσης χρηματοδοτικών ευκαιριών και υποστήριξης στην υποβολή προτάσεων σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, β) σε επίπεδο διαχείρισης των χρηματοδοτούμενων έργων με την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των διοικητικών υπηρεσιών και την παροχή γρήγορων και απλοποιημένων υπηρεσιών, αλλά και γ) σε επίπεδο υποστήριξης αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και διασύνδεσης με τη βιομηχανία μέσω του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, της πιο ώριμης δομής μεταφοράς τεχνολογίας στα πανεπιστημιακά δεδομένα της χώρας.  

Ο συνδυασμός όλων όσων ανέφερα μαζί με την προώθηση των διεπιστημονικών συνεργασιών και την ανάπτυξη υποδομών που στεγάζουν «την αριστεία» του πανεπιστημίου, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτής της «παράδοσης» του ΑΠΘ στην ερευνητική καινοτομία. 

S.M. Το ΑΠΘ είναι εξαιρετικά «παραγωγικό» στη δημιουργία spin-offs, μπορείτε να μας πείτε ποιες εταιρείες έχουν δημιουργηθεί και σε ποιους τομείς;  

Σ. Στυλιανίδης: Η επιχειρηματική ανάπτυξη της έρευνας που πραγματοποιείται στο ΑΠΘ βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Η ίδρυση έως σήμερα έντεκα (11) spin-offs είναι ενδεικτική της δραστηριότητας αυτής, ενώ άλλες πέντε (5) βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου και αναμένεται να ιδρυθούν το προσεχές διάστημα με την υποστήριξη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας.  

Η αρχή έγινε το 2007 από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, με την Exothermia και την Emisia, δύο εταιρείες που θεωρούνται πλέον εδραιωμένες επιχειρήσεις στο χώρο των εφαρμογών μηχανολογικού λογισμικού. Αλλά και αργότερα με την PLiN Nanotechnology που ειδικεύεται στην παραγωγή νανοσωματιδίων μετάλλων με πλήθος επιτυχημένων εφαρμογών, τη BIO2CHP στο χώρο της αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων, αλλά και την Atmosphere που σχεδιάζει και κατασκευάζει συστήματα μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV).  

Η ίδρυση της Cyclopt με ειδίκευση στον τομέα της ποιότητας λογισμικού σφραγίστηκε με την πρόσφατη επένδυση σε αυτήν από την TECS Capital. Στο χώρο του λογισμικού αναπτύχθηκε και η Medoid AI, η οποία αναπτύσσει προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, αλλά και η Kiklo, με υπηρεσίες και προϊόντα επεξεργασίας / χρήσης δορυφορικών εικόνων/ αεροφωτογραφιών, γεωγραφικής ανάλυσης κ.ά.  

Επίσης, η SeamX αναπτύσσει εξειδικευμένα εργαλεία για τους διοργανωτές αθλητικών γεγονότων. Η HEARartTec καινοτομεί με νέες τεχνολογίες ακουστικής υποβοήθησης, ενώ στον τομέα της υποβοήθησης ανθρώπων σε θέματα φροντίδας υγείας και ευεξίας δραστηριοποιείται και η Captain Coach 

Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας γεννήθηκε στους κόλπους του ΑΠΘ από ερευνητές και ερευνήτριες ακολουθώντας πορεία ανεξάρτητη από το πανεπιστήμιο, αλλά οπωσδήποτε αξιόλογη, όπως για παράδειγμα οι FieldScale, Net2Grid, Loceye, Κinvent, Rhoé Urban Technologies, LearnWorlds κ.ά.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ