Κούβα: «Πρωτιά» στους εμβολιασμούς – Σχέδια για προώθηση του εγχώριου εμβολίου

Η κυβέρνηση έχει στόχο να έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός, ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου

Η Κούβα μπαίνει στην τελική ευθεία της εκστρατείας ανοσοποίησης με εμβόλια για την COVID-19 που αναπτύχθηκαν και κατασκευάζονται στη χώρα, ενώ καταβάλλει προσπάθεια για να αυξήσει τις παραγόμενες ποσότητες και να προωθήσει την χρήση των κουβανικών σκευασμάτων σε διεθνές επίπεδο. Η κυβέρνηση έχει στόχο να έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός, ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Ήδη, χορηγούνται δόσεις εμβολίων σε παιδιά και εφήβους.

Η Αβάνα θέλει να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 90% των 11 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων ως τον Νοέμβριο, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία με φυσική παρουσία και να χαλαρώσουν τα μέτρα ελέγχου για τους ταξιδιώτες στα σύνορα. Κουβανοί επιστήμονες διεξάγουν συνομιλίες με ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο πλαίσιο της διαδικασίας ώστε να αξιολογηθούν τα πέντε κουβανικά εμβόλια και να λάβουν – κάποια τουλάχιστον – άδεια διεθνούς χρήσης.

Μέχρι στιγμής, το Κέντρο Ελέγχου Φαρμάκων, Ιατρικού Εξοπλισμού και Ιατρικών Συσκευών της Κούβας έχει δώσει άδεια επείγουσας χρήσης σε τρία από τα εμβόλια, τα Abdala, Soberana 02 και Soberana Plus. Σύμφωνα με τις αρχές, το Αμπντάλα, που χορηγείται σε τρεις δόσεις, έχει αποτελεσματικότητα 92,98% έναντι της COVID-19, ενώ ο συνδυασμός δύο δόσεων του Σομπεράνα 02 και του Σομπεράνα Πλους έχει αποτελεσματικότητα 91,2% στην πρόληψη της εκδήλωσης συμπτωμάτων της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Κουβανοί επιστήμονες συνεχίζουν να εργάζονται πάνω στο Soberana o1 και στο Mambisa. Το τελευταίο υποψήφιο εμβόλιο, το Μαμπίσα, βασίζεται στην τεχνολογία των ανασυνδυασμένων αντιγόνων.

«Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη των Σομπεράνα 01 και Μαμπίσα», διαβεβαίωσε ο Ρολάντο Πέρες, διευθυντής του τμήματος Επιστήμης και Καινοτομίας στην BioCubaFarma, δημόσιο όμιλο στον οποίο ανήκουν 21 ερευνητικά κέντρα και 32 εταιρείες. Τα δύο εμβόλια αυτά θα αξιοποιηθούν για αναμνηστικές δόσεις εάν απαιτείται ή θα εξαχθούν σε άλλες χώρες, πρόσθεσε ο κ. Πέρες.

Η Αβάνα κατηγορεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι με το εμπάργκο που τής επιβάλλει εδώ και έξι δεκαετίες εμποδίζει την πρόσβαση σε πρώτες ύλες που χρειάζεται για την παραγωγή των εμβολίων της. Παρά τα εμπόδια, πάνω από το 70% των Κουβανών έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση των εμβολίων που αναπτύχθηκαν στη χώρα. Η χώρα, όπου η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ φέτος αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 6.856 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 809.911 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ