SpaceX: Η ιδέα του Έλον Μασκ που «έφερε» τουρίστες… στο διάστημα!

Η ιστορία πίσω από την πολυσυζητημένη εταιρεία αεροδιαστημικής

Πολλοί γνωρίσαν την SpaceX ως μια από τις πρώτες εταιρείες αεροδιαστημικής. Άλλοι έμαθαν για τη συγκεκριμένη εταιρεία από την πρώτη πτήση ιδιωτών αεροναυτών – τουριστών. Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η SpaceX αποτελεί την υλοποίηση ενός παιδικού ονείρου του διάσημου επιχειρηματία και ιδρυτή της, Έλον Μασκ.

Το όνειρο της εκτόξευσης πραγματοποιείται!

Πιο αναλυτικά, ο Έλον Μασκ από το 2001 άρχισε να ασχολείται ολοένα και περισσότερο με την εξερεύνηση του διαστήματος και την επιχειρηματική του επέκταση στον τομέα αυτό. Μετά από πολλές προσπάθειες, αλλεπάλληλα ταξίδια και αποτυχημένες συμφωνίες κατάφερε να ιδρύσει την SpaceX, με κεφάλαιο από την προσωπική του περιουσία.

Στη διάρκεια των επτά πρώτων χρόνων λειτουργίας, η εταιρεία βασίστηκε στη δημιουργία διαστημικών οχημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι το 2009 το διαστημικό όχημα “Falcon” έγινε το πρώτο όχημα που τοποθέτησε δορυφόρο γύρω από την τροχιά της γης. Φυσικά, τα κατορθώματα δε σταμάτησαν εκεί αφού η SpaceX έγινε η πρώτη εταιρεία που πέτυχε κάθετη προσγείωση πυραύλου, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί για την αποστολή φορτίου σε τροχιά. Παράλληλα, το 2018 ο πύραυλος Falcon Heavy ήταν ο μοναδικός που εκτόξευσε φορτίο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή θέση της εταιρείας και προμηνύοντας τα μελλοντικά της επιτεύγματα

Ακόμη, η στρατηγική συμφωνία συνεργασίας που έχει υπογράψει με τη NASA της έχει επιτρέψει να πραγματοποιήσει 14 αποστολές ανεφοδιασμού προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε την υλοποίηση σημαντικών έργων. Ένα από αυτά ήταν η δημιουργία ενός οχήματος που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές, προκειμένου να πραγματοποιούνται επανδρωμένες αποστολές. Το έργο αυτό ουσιαστικά αποσκοπούσε στη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και στην ομαλή επιστροφή τους. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2019 το νέο σκάφος ήταν έτοιμο για το πρώτο του ταξίδι, το οποίο πραγματοποιήθηκε εντός του έτους.

Η SpaceX αλλάζει τα δεδομένα της αεροδιαστημικής

Έτος αναφοράς στην εξέλιξη της SpaceX ήταν το 2016, όταν ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα με το όνομα “Σύστημα Διαπλανητικών Μεταφορών”. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορούσε την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας, ώστε να πραγματοποιούνται επανδρωμένες διαπλανητικές πτήσεις. Ως πρώτος στόχος τέθηκε η προσέγγιση του πλανήτη Άρη και η δημιουργία μιας μόνιμης και αυτόνομης βάσης σε αυτόν. 

Πράγματι, το Μάιο του 2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επανδρωμένη διαστημικής αποστολή ιδιωτικής εταιρείας, η οποία έθεσε σε τροχιά τους αστροναύτες της NASA Bob Behnken και Doug Hurley. Συγκεκριμένα, ο πύραυλος Falcon 9 και το διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX απογειώθηκαν από το διαστημικό σταθμό Kennedy της NASA στη Φλόριντα, στις 15:32 τοπική ώρα. Μάλιστα, η επιτυχημένη εκτόξευση της SpaceX, συνιστά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή αστροναυτών της NASA την τελευταία δεκαετία.

Πριν μερικές ημέρες έγινε πραγματικότητα ένα ακόμη όνειρο του Έλον Μασκ, ανατρέποντας τα δεδομένα της αεροδιαστημικής. Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου  (λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) απογειώθηκε από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, η  πρώτη τουριστική, διαστημική αποστολή, χωρίς επαγγελματία αστροναύτη στο πλήρωμα, για πρώτη φορά στα χρονικά. Μεταξύ των τεσσάρων Αμερικανών τουριστών, επιβατών στην αποστολή που φέρει τον τίτλο Inspiration4 («Έμπνευση4») είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν που ναύλωσε το Falcon 9 για αυτό το ταξίδι.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ