Κυριάκος Πιερρακάκης: Πακέτο 6 δισ. ευρώ για τον τομέα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών τα επόμενα χρόνια

Ως «Σχέδιο Μάρσαλ» χαρακτήρισε ο αρμόδιος υπουργός τους πόρους συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την αναμόρφωση του κλάδου, στο πλαίσιο συζήτησης με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αγοράς, προαναγγέλλοντας παράλληλα σειρά έργων που θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Ως το «πρώτο σχέδιο Μάρσαλ» για τον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τους πόρους συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στον κλάδο τα επόμενα χρόνια, αθροιστικά, από διάφορες πηγές, επισημαίνοντας ότι το πακέτο αυτό θα επιτρέψει να χρηματοδοτηθούν έργα, που όχι μόνο θα κλείσουν πληγές του παρελθόντος, αλλά και θα ανοίξουν πόρτες προς το μέλλον. Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι για να αξιοποιηθεί η τεράστια ευκαιρία που δημιουργείται, οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα πρέπει να προχωρήσουν πάρα πολύ γρήγορα, ώστε αυτά να υλοποιηθούν σε εξαιρετικά σφιχτά χρονοδιαγράμματα, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι όλα θα γίνουν «στην ώρα τους».

«Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κομισιόν είχε οριοθετήσει ότι περίπου το 20% (των πόρων) σε κάθε χώρα θα πρέπει να διοχετευτεί σε έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι περίπου 25% και από κοινού με τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές δυνατότητες (ΕΣΠΑ, νέο ΕΣΠΑ, εθνικά κονδύλια και προσεγγίσεις έργων ΣΔΙΤ) δημιουργούν αθροιστικά μια πολύ μεγάλη χρηματοδοτική πηγή, που μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε όχι απλά το αναγκαία, αλλά και το επιθυμητό (…) Μιλάμε χονδρικά για περίπου 6 δισ. ευρώ για τον χώρο αυτό στα επόμενα χρόνια (…). Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το τεράστιο, μεγάλης δυσκολίας έργο θα επιτευχθεί και θα μπορέσουν όλοι οι διαγωνισμοί να βγουν στην ώρα τους» επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης, κατά τον χαιρετισμό του σε συζήτηση -μέσα από τους χώρους της 85ης ΔΕΘ- της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, τους οποίους χαρακτήρισε ως την «Εθνική Ελλάδος του χώρου». Είναι ένα μεγάλο διακύβευμα, πρόσθεσε, «κι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να φέρουμε αυτόν τον εθνικό στόχο εις πέρας για να περάσει η χώρα από την 3η στην 4η βιομηχανική επανάσταση».

Προκηρύσσονται 40 έργα μέχρι τέλους του 2021

Στην προκήρυξη 40 νέων έργων, προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ, προγραμματίζει να προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2021 η ΚτΠ ΑΕ, η οποία «μετράει» 70 προγραμματικές συμβάσεις, ύψους 2 δισ. ευρώ, μέσα σε δύο χρόνια, και 50 συμβασιοποιημένα έργα, προϋπολογισμού περίπου 600 εκατ. ευρώ, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σταύρος Ασθενίδης. «Τέτοια νούμερα δεν έχουν ξανακουστεί για την πληροφορική στην Ελλάδα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» είπε και πρόσθεσε πως επίκειται χιονοστιβάδα έργων. «Εκτός από τα νούμερα που ανέφερα, η ΚτΠ είναι προ των πυλών του να υλοποιήσει και έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που όλα μαζί φτάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ, πάνω από δύο φορές όλο το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Το ζήτημα είναι να δούμε πώς θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε πόρους, για να παραδώσουμε τα έργα στον χρόνο που απαιτείται» τόνισε.

Τρεις προτάσεις για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα ως προς την αξιοποίηση της μεγάλης αυτής ευκαιρίας κατέθεσε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), Γιώτα Παπαρίδου: πρώτον, να εξαιρεθεί η ΚτΠ ΑΕ από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, ώστε να είναι ανεξάρτητη και να μπορεί να πληρώνει αναλόγως το ανθρώπινο δυναμικό της. Δεύτερον, να είναι αμειβόμενες οι Επιτροπές Αξιολόγησης και, τρίτον, να ληφθεί μέριμνα για το κομμάτι των πληρωμών προς τους αναδόχους των έργων, ώστε αυτές να γίνονται εγκαίρως. «Χωρίς αυτά, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε για να εκμεταλλευτούμε αυτή την ιδανική ευκαιρία για την Ελλάδα» εκτίμησε.

Την εκτίμηση ότι το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την επίτευξη των στόχων σε αυτό το πεδίο, οι οποίοι έχουν εξαιρετικά «σφιχτά» χρονικά περιθώρια, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intrasoft, Αλέξανδρος Μάνος. Οι εξελίξεις, είπε, «δημιουργούν ελπίδα, γιατί πολλά κυλάνε, μπαίνουν σε σειρά και δείχνουν προϋποθέσεις υλοποίησης (…) Η ΚτΠ ΑΕ χρειάζεται να ενισχυθεί και να της δοθεί η ευκαιρία να προσλάβει τους κατάλληλους, ώστε τα έργα να παραδοθούν on time (στην ώρα τους), on quality (με τη σωστή ποιότητα) και on cost (χωρίς υπερβάσεις κόστους). Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, πώς θα βρεθούν οι άνθρωποι που θα υλοποιήσουν (τους στόχους). Η ζήτηση για επαγγελματίες πληροφορικής έχει ανέβει πάρα πολύ, όλοι ανταγωνίζονται ποιος θα πάρει και θα κρατήσει τους καλύτερους και πρέπει να μπορούμε να ανταγωνιστούμε και μισθολογικά» επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ