Η πραγματικότητα του Mr. Robot που παίζεται στο Netflix

Ένα δράμα με δυστοπικό ενδιαφέρον που προβάλλεται στην πιο επίκαιρη στιγμή του.

Το Mr. Robot είναι μια σειρά που άρχισε να παίζεται στην πλατφόρμα του Netflix και αναφέρεται στη δεκαετία του 2010, στα γεγονότα της οικονομικής κρίσης και του μετά-καπιταλισμού, και πραγματεύεται τη ζωή ενός χάκερ υπαλλήλου σε μια πολυεθνική κυβερνοασφάλειας, ο οποίος αντιμετωπίζει μια διαταραχή προσωπικότητας και συχνά αποσπάται από την πραγματικότητα. Ο ίδιος έχει φτιάξει την ομάδα fsociety με στόχο να καταρρίψει τη διεφθαρμένη εταιρεία στην οποία εργάζεται και να ανατρέψει τη δυναμική τους. 

Η δυσκολία της κοινωνικοποίησης αντισταθμίζεται από την ευκολία του να χακάρει τον κόσμο για να τους γνωρίσει. Το περιβάλλον τοποθετείται στην υποβαθμισμένη περιοχή του Chinatown, όπου μένει ο πρωταγωνιστής με το όνομα Elliot παρόλο που τα χρήματα που βγάζει καλύπτουν παραπάνω από όσα ξοδεύει ο ίδιος, γεγονός που εκφράζεται και από την αδιαφορία του απέναντι στην αξία των χρημάτων. Ο ίδιος κινητοποιείται περισσότερο από ένα προσωπικό του βίωμα σε σχέση με την ηθική απάθεια που παρατηρεί παρά από κάποιο ιδεαλισμό. 

Η σειρά συνδυάζει φουτουριστικά στοιχεία και ένα νουάρ ενίοτε τοπίο για να περιγράψει το πεδίο παγκόσμιας κυριαρχίας των e-corps, τη διαπλοκή τους με το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και να μας δείξει πόσο πιθανό είναι να επέλθει μια τεχνολογική αντίσταση, στην 4η βιομηχανική επανάσταση που διανύουμε, με σημαντικές συνέπειες ωστόσο για την αγορά και τους πολίτες.  

Δημιουργώντας μια ομάδα αποτελούμενη από τεχνικούς που έχουν ανεπτυγμένες ικανότητες σε ό, τι αφορά κώδικες, οι οποίοι μοιράζονται εκτός από μια κοινή ιδεολογία και ένα ομόλογο βίωμα στην αμερικάνικη πραγματικότητα του άγριου εργασιακού σαφάρι, προσπαθεί να ηγηθεί – εν αγνοία του – μιας προσπάθειας αποδόμησης του όλου συστήματος. Τα μέλη της πολυπολιτισμικής ομάδας που έχει διαμορφώσει δεσμεύουν τα περιουσιακά στοιχεία του κολοσσού και ζητούν “λύτρα” για να τα αποκρυπτογραφήσουν και να τα επιστρέψουν πίσω, χωρίς να νοιάζονται τόσο για αυτά. 

Η παραπάνω κίνηση προκαλεί μια κατάρρευση στην κρατική οικονομία της χώρας, η οποία βασιζόταν ούτως ή άλλως στις εταιρείες που άξιζαν πολλά εκατομμύρια, επιφέροντας συνέπειες κατ’ επέκταση στη ρευστότητα των χρημάτων, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να αρχίσουν να γίνονται πλέον σε bitcoin, τα οποία κοστίζουν ακριβά και αποκλείουν πολλούς. Το ψηφιακό αυτό νόμισμα που δεν ελέγχεται από κανέναν και σχεδόν δεν οριοθετείται ήταν το ιδανικό backup για τον ήρωα όταν σχεδίαζε τα βήματα του.  

Παραδόξως, ό, τι δείχνει η σειρά μπορεί όντως να συμβεί σχετικά με το hacking και την παραβίαση δεδομένων, ή την παρακολούθηση από έξυπνες συσκευές. Δημιουργός είναι ο Sam Esmail, αιγυπτιακής καταγωγής, μεγαλωμένος στις ΗΠΑ όπως και ο κεντρικός ηθοποιός Rami Malek, με τους δύο Άραβες να ξεφεύγουν από τους κλασικούς ρόλους που τους δίνει η βιομηχανία και να συμμετέχουν σε ένα έργο πολυδιάστατο που τοποθετεί τον χακτιβισμό και την πάλη με τις ακραίες ανισότητες στον κοινωνικό κόσμο που απεικονίζεται. 

Το βασικό της νόημα εκφράζεται με κάποιο αντισυστημικό περιεχόμενο και παίζει σε mainstream μέσα, αλλά δείχνει την εσωτερική σύγκρουση των πολιτών που πάσχουν από ένα σύστημα τεχνητό στα μέτρα της ελίτ που δύναται να μεταβάλλει τα δεδομένα. Οι κάτοχοι της τεχνολογίας από κυριαρχούμενοι μπορούν ωστόσο να γίνουν πραγματικά ενεργοί χρήστες μιας νέας κοινωνίας βασισμένης σε νέες βιώσιμες αξίες. Αυτό προσπαθεί να κάνει ο Mr. Robot, αποκαλύπτοντας τα σφάλματα στη δομή ασφαλείας των εταιρειών, και παράλληλα τα κενά που η κοινωνική δομή ενέχει σε επίπεδο δικαιωμάτων και διαφάνειας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ