Νέο επεισόδιο στην κόντρα Σύριζα-ΚΙΝ.ΑΛ.

Τα γεγονότα του 2015 εξακολουθούν να προκαλούν εντάσεις στα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης

Φουντώνει και πάλι η κόντρα, η οποία βρισκόταν σε ύφεση το τελευταίο χρονικό διάστημα, ανάμεσα στον Σύριζα και το Κίνημα Αλλαγής. Την σπίθα άναψε ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος με συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ισχυρίσθηκε ότι το 2015 στην κυβέρνηση που σχημάτισε είχε κάνει πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας στο ΚΙΝ.ΑΛ. την οποία αυτό απέρριψε. “Απευθύνθηκα τότε στα κόμματα της Κεντροαριστεράς και είχα ζητήσει τη συνύπαρξή τους στην κυβέρνηση, και στο Ποτάμι και στο ΚΙΝ.ΑΛ. Έθεσαν ως όρο την αποπομπή Καμένου από την κυβέρνηση. Τους είπα: “Υπάρχει η δυνατότητα για όλους, δεν μπορώ να συμπεριφερθώ μ’ έναν ανέντιμο τρόπο σε έναν πολιτικό διαφορετικής ιδεολογικής κατεύθυνσης από τη δική μου ο οποίος όμως έδειξε μια έντιμη στάση. Και αποφάσισαν να μη μπουν στη διακυβέρνηση” δήλωσε επακριβώς ο κύριος Τσίπρας.

Το Κίνημα Αλλαγής βαθύτατα ενοχλημένο σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Πρόεδρος του Σύριζα. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης  έγραψε, επί του θέματος, χαρακτηριστικά:  “Το έχουμε απαντήσει 100 φορές. Πάμε, 101: Δεν υπήρξε ποτέ καμία απολύτως συζήτηση με τον κ. Τσίπρα περί κυβερνητικής συνεργασίας. Όσα λέει είναι παραμύθια για να δικαιολογήσει τις επιλογές του”.

Φλερτ συγκυβέρνησης ;

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα από την συνέντευξη του στο Open ο Πρόεδρος του Σύριζα επιχείρησε να στήσει ένα φλέρτ ενδεχόμενης συγκυβέρνησης με το Κίνημα Αλλαγής παρά την βεβαιότητα του ότι το κόμμα του θα τερματίσει πρώτο στις επερχόμενες εκλογές. Τα σενάρια αυτά τα σκίζει πριν καν γραφτούν η Χαριλάου Τρικούπη η οποία στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση παραπέμποντας στην ακόλουθη δήλωση της Φώφης Γεννήματα: “Ένα πολιτικά άχρωμο μόρφωμα με προορισμό να γίνει κυβερνητικό δεκανίκι με αντάλλαγμα κάποιες υπουργικές καρέκλες, είναι κόντρα στο πολιτικό μας DNA, κόντρα στην ιστορία μας, κόντρα στις αποφάσεις μας”.

Με την δήλωση αυτή η επικεφαλής της κεντροαριστερής παράταξης- που εξακολουθεί να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τις πολιτικές εξελίξεις και δημοσκοπικά έχει κολλήσει στο 7%-προσπαθεί να αποκρούσει και φίλια πυρά (εν’ όψει της εκλογής νέας ηγεσίας) από συντρόφους που την κατηγορούν ότι λοξοκοιτάζει σε κυβερνητική συνεργασία με τον Σύριζα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ