Διευρύνει τα δημοσκοπικά ποσοστά του το SPD

Συσπειρώνονται οι κεντροδεξιοί αλλά ζορίζονται οι Πράσινοι

Εντυπωσιακή φαίνεται να είναι δημοσκοπική πορεία των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών στην πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση της 26ης Σεπτεμβρίου. Το κόμμα της κεντροαριστεράς με αιχμή του δόρατος τον υποψήφιο καγκελάριο Όλαφ Σόλτς απολαμβάνει και νέα δημοσκοπική άνοδο σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης από την εφημερίδα, των 2,5 εκατομμυρίων αναγνωστών, Bild. Η σφυγμομέτρηση που ολοκληρώθηκε την 5η Σεπτεμβρίου δίνει ενισχυμένο ποσοστό 26,5 % στο SPD. Την ίδια στιγμή όμως τσιμπάει μισή μονάδα προς τα πάνω και το CDU, φτάνει σε ποσοστό 20,5% πράγμα το οποίο ως θετική ένδειξη εκτιμά το κεντροδεξιό στρατόπεδο. Το κόμμα της Αγγέλα Μέρκελ αισιοδοξεί ότι δεν χάθηκε η μάχη ευελπιστώντας σ’ ένα δυνατό finish στην τελική ευθεία. Όπως μας ενημέρωσαν δημοσιογράφοι από την Κολωνία και το Βερολίνο είναι υψίστης σημασίας για τις δυο μεγάλες παρατάξεις το ποια θα κόψει πρώτη το νήμα. 

Ο αγώνας των μεγάλων για την πρωτιά φαίνεται ότι ζορίζει αρκετά τους Πράσινους οι οποίοι σε ακόμη μια μέτρηση κοινής γνώμης βλέπουν πεσμένα τα ποσοστά τους. Σύμφωνα με την Bild αυτή την στιγμή κινούνται στο αξιοπρεπέστατο το 15,5%. Το πρόβλημα των πρασίνων ίσως να είναι το φιλελεύθερο FDP το οποίο σιγά, σιγά ανεβάζει στροφές και αποδεικνύεται καταφύγιο για αρκετούς που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην γκρι ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου. 

Μολονότι είμαστε δέκα εννέα ημέρες πριν από την τελική φάση της εκλογικής διαδικασίας ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός. Κανείς δεν νιώθει σίγουρος γιατί αν σε κάτι συμφωνούν οι πάντες στην πολιτική κοινή γνώμη της μεγαλύτερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το πολιτικό κλίμα μέσα στις τάξεις των Γερμανών πολιτών διαγράφεται ρευστό. Η ψήφος μπορεί και να είναι χαλαρή αφού σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει και πρόσωπο κοινής και ευρύτερης αποδοχής για τον θώκο του Καγκελάριου. Βεβαίως ο Όλαφ Σόλτς είναι αυτός που αρέσει περισσότερο από τους άλλους συνυποψηφίους του στους Γερμανούς. Αν αυτό είναι αρκετό ή όχι θα φανεί το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου. Το περιμένουμε όλοι με αγωνία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ