Δύσκολη εξίσωση το 2021 για την αγορά φοιτητικών κατοικιών

Αυξημένη προσφορά, μειωμένη ζήτηση και υψηλές ενοίκια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της φετινής αγοράς φοιτητικών κατοικιών, ενώ την ίδια στιγμή μεγαλώνει η ανασφάλεια για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Η έντονη αστάθεια είναι το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών ενόψει της έναρξης της νέας εκπαιδευτικής περιόδου στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown, το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας των μεταλλάξεων και της συνεχιζόμενης αύξησης των κρουσμάτων, φαίνεται να λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους νέους σπουδαστές, με τη ζήτηση να παραμένει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Ειδικότερα, η κατάσταση στην ενοικίαση ακινήτων φέτος είναι αρκετά ρευστή με μεταβολές στις τιμές των ακινήτων και αυτό διότι καθώς μαίνεται ακόμα η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο οι διάφορες μεταλλάξεις που προκύπτουν ανά διαστήματα προκαλούν ανασφάλεια και κάνουν αβέβαιο το ακαδημαϊκό μέλλον των νέων φοιτητών καθώς ξεκινάει και πάλι η κανονική προσέλευση στα πανεπιστήμια και η δια ζώσης εκπαίδευση. Μια πιθανή εξάπλωση μεταλλάξεων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει και πάλι την φοιτητική εκπαίδευση και ζωή και να καταστήσει τη χρήση του φοιτητικού σπιτιού αχρείαστη, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι φήμες οι οποίες κάνουν λόγο για κορύφωση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο.

Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, χιλιάδες οικογένειες αμφιταλαντεύονται σχετικά με την εύρεση φοιτητικής κατοικίας, καθώς πλέον η τηλεκπαίδευση προσφέρεται ως λύση από τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μειώνοντας ως εκ τούτου έτι περαιτέρω τη ζήτηση για τα προσφερόμενα ακίνητα που απευθύνονται σε φοιτητές.

Όσον αφορά την προσφορά των ακινήτων, μια από τις επιπτώσεις της πανδημίας στο ελληνικό real estate είναι η σταδιακή επιστροφή των εκμισθωτών σε παραδοσιακά μακροχρόνιες μορφές μίσθωσης αντί για βραχυχρόνιες τύπου airbnb ως αποτέλεσμα της κρίσης στον τουριστικό κλάδο. 

Σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatosη πανδημία φαίνεται να έχει επηρεάσει θετικά τον διαθέσιμο όγκο των φοιτητικών διαμερισμάτων στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως σε σχέση με το 2019, αλλά και προηγούμενα έτη. Προ πανδημίας, αρκετές περιοχές που κάποτε αποτελούσαν παραδοσιακά φοιτητικά στέκια είχαν ελάχιστα διαθέσιμα φοιτητικά διαμερίσματα, δημιουργώντας σημαντικές δυσκολίες στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

«Το stock των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων είναι σε παρόμοιο επίπεδο με το περσινό και αρκετά αυξημένο σε σχέση με το 2019, μιας και αρκετά διαμερίσματα που προηγουμένως διατίθεντο για τουριστικές ενοικιάσεις, πλέον είναι διαθέσιμα στην αγορά για μακροπρόθεσμη ενοικίαση. Είναι συνήθως ανακαινισμένα και λίγο πιο ακριβά από τα πιο παραδοσιακά φοιτητικά διαμερίσματα, ωστόσο το θετικό είναι ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τους φοιτητές και η αγορά λειτουργεί πιο ισορροπημένα», σημειώνει ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός.

Ωστόσο, τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά για τους εκμισθωτές οι οποίοι παραδοσιακά “ποντάρουν” στους φοιτητές για την ενοικίαση των κατοικιών τους. 

Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων της Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ), Ίρις Σαλάνη, η κίνηση στην αγορά ακινήτων φοιτητικής κατοικίας στη συμπρωτεύουσα καταγράφεται μειωμένη σε ποσοστό άνω του 60%. Υπογράμμισε, δε, ότι σε σχέση με το 2020 “η φετινή χρονιά είναι ακόμη πιο δύσκολη, με δεδομένο ότι πλέον η πλειοψηφία γνωρίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού σε ό,τι αφορά τα μέτρα που δύνανται να τεθούν σε ισχύ, ενώ ανασταλτικά στην πρόθεση εύρεσης φοιτητικής κατοικίας, λειτουργεί η εμπειρία της διαδικτυακής παρακολούθησης μαθημάτων από τους φοιτητές, εξέλιξη που πολλοί εκτιμούν ότι θα συνεχίσει και φέτος”.

Παράλληλα, η κα Σαλάνη τόνισε χαρακτηριστικά πως η κίνηση στην εύρεση φοιτητικής κατοικίας στην Θεσσαλονίκη σήμερα “είναι περισσότερο από υποτονική” “Τέτοια εποχή το 2019, όχι μόνο τρέχαμε και δεν προλαβαίναμε προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους φοιτητές στην πόλη, Έλληνες και Βαλκάνιους, αλλά κλείναμε φοιτητικές κατοικίες με την αποστολή φωτογραφιών, μέσω διαδικτύου. Έτσι, παρά την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, “γονείς και φοιτητές βρίσκονται σε στάση αναμονής των διευκρινίσεων που έπονται σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων” πρόσθεσε η αντιπρόεδρος του ΣΜΑΣΘ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην φετινή αγορά φοιτητικής κατοικίας δεν αντικατοπτρίζεται αναλόγως στις τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, οι φετινές τιμές είναι ανεπαίσθητα μειωμένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι τιμές σημείωσαν αύξηση.

Στη Θεσσαλονίκη η Ευαγγελίστρια και οι Σαράντα Εκκλησίες αποτελούν την πιο ακριβή επιλογή για ενοικίαση φοιτητικών διαμερισμάτων, με 8,93 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ η περιοχή του Εύοσμου φαίνεται να είναι η πιο προσεγγίσιμη από άποψη τιμής με 6,20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα πρώην τουριστικά νυν φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται πιο ψηλά όσον αφορά τις τιμές σε σχέση με τα υπόλοιπα παραδοσιακά φοιτητικά διαμερίσματα αλλά για τις οικογένειες που ξεκινάνε τη φοιτητική διαδρομή, η πληθώρα επιλογών μετά την πανδημία είναι μια καλή εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τουριστικές πόλεις της χώρας, οι τιμές των φοιτητικών διαμερισμάτων παραμένουν και πάλι αρκετά πιο υψηλές σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας. Στην κορυφή βρίσκονται οι τιμές στο κέντρο των Αθηνών με τις πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση να είναι το Κολωνάκι με 13,39 ευρώ ανά τ.μ., η Νέα Σμύρνη με 10 ανά τ.μ., το κέντρο και το Κουκάκι με 11 ευρώ ανά τ.μ.

Η ρευστότητα της αγοράς και η καθυστέρηση της επιστροφής της ελληνικής κοινωνίας σε ρυθμούς κανονικότητας, επηρέασε σημαντικά την εγχώρια αγορά ακινήτων το 2020 ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του επιδημιολογικού φορτίου και της πανδημίας εν γένει τους επόμενους δύο μήνες, με την “εξίσωση” να αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη τόσο για τους εκμισθωτές όσο και για τους σπουδαστές που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη φοιτητική τους διαδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ