Κύκλωμα απάτης, τύπου carousel, από e-shops

Eλεγκτές του ΣΔΟΕ προγραμματίζουν πάνω από 2.000 ελέγχους και έρευνες
 απάτη eshop

Ελεγκτές του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος του νομού Αττικής έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τους καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για απάτη τύπου carusel με μεγάλη απώλεια εσόδων για το Ελληνικό δημόσιο.

Το κόλπο είναι γνωστό και παλιό αλλά πάντα πιάνει. Ειδικά σ’ αυτή την εποχή που έχουμε πανδημία και ζήσαμε την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εταιρείες που δεν θα  ήταν υπερβολή να τις αποκαλέσουμε φαντάσματα πωλούν δημοφιλή ηλεκτρονικά προϊόντα(και όταν λέμε δημοφιλή εννοούμε κυριότατα κινητά ή tablets ή και κονσόλες από τις πιο διάσημες φίρμες του κόσμου)πολύ κάτω του κόστους. Μιλάμε ακόμη και 20% πιο φθηνά από την φιξαρισμένη διεθνή τιμή των ηλεκτρονικών αντικειμένων. Κατόπιν  αυτές οι αφανείς εταιρείες εξαφανίζονται από προσώπου γης και μαζί μ’ αυτές χάνονται τα οικονομικά τους στοιχεία αλλά και ο ΦΠΑ που πλήρωσαν κανονικά οι πελάτες ο οποίος όμως δεν αποδόθηκε ποτέ στο κράτος.  

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ

Στους πρώτους ελέγχους του επιχειρησιακού βραχίονα του ΣΔΟΕ- σε επιχειρήσεις που ασχολούνται αγοροπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, ταμπλετών Η/Υ και φορητών Η/Υ, και ιδιαίτερα στο εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα-διαπιστώθηκε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με χρήση εικονικών τιμολογίων. Εξετάστηκε η νομιμότητα εφαρμογής του άρθρου 39 Α του Κώδικα Φ.Π.Α. και αποκαλύφθηκε ότι γινόταν συστηματικά υποτιμολόγηση στις πωλήσεις.

Επιπροσθέτως κατέστη σαφές από την έρευνα ότι οι πιο δημοφιλείς τρόπο εξαπάτησης από τα e-shops είναι η δημιουργία μιας εταιρείας φάντασμα, όπως γράψαμε πιο πάνω, που εισπράττει ποσά ΦΠΑ από την πελατεία της αλλά  δεν τα αποδίδει ποτέ, καθώς σβήνει τα ίχνη της αλλά και οι εταιρείες με έδρα κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης (όπου επικρατεί διαφορετικό φορολογικό καθεστώς) οι οποίες δεν αποδίδουν ΦΠΑ στο ελληνικό δημόσιο καθότι λειτουργούν για λογαριασμό άλλων επιχειρήσεων.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ

Με δεδομένο ότι η απάτη έχει πλοκάμια σε όλη την Ευρώπη και η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο αγγίζει περί τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ο ΣΔΟΕ έχει προαναγγείλει δυο χιλιάδες νέους ελέγχους σε καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου. Πρόσφατος έλεγχος έφερε στην επιφάνεια εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μια επιχείρηση λ.χ. το 2020, λόγω lockdown και αύξηση της τακτικής του ηλεκτρονικού εμπορίου, εισέπραξε από την πώληση κινητών τηλεφώνων το ποσό των 7.000.000 ευρώ για τις οποίες δεν είχε κόψει αποδείξεις με την κλοπή του ΦΠΑ να υπολογίζεται πάνω από 1.600.000 ευρώ.

Παρόμοια αποτελέσματα είχαμε μόλις τον περασμένο Μάρτιο όταν  κλιμάκιο ελεγκτών του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής πραγματοποίησε έλεγχους σε εταιρείες ταχυμεταφορών. Από τους ελέγχους αυτούς  προέκυψαν στοιχεία  ότι τρεις αλλοδαπές επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία και αντικείμενο εργασιών την πώληση αρωμάτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, πραγματοποιούσαν λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα, μέσω διαδικτύου και ταχυμεταφορών, και μετέφεραν τα χρήματα στο εξωτερικό.

Η ίδια εικόνα και σε άλλο έλεγχο που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2020 κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι τρία e-shop που ειδικεύονταν σε προϊόντα ηλεκτρονικών ειδών προέβαιναν σε φορολογικές απάτες επί τρία χρόνια και οικειοποιούνταν  έσοδα από τον ΦΠΑ που έφταναν τα 15 εκατομμύρια ευρώ 

Η πιο σημαντική πτυχή του φαινομένου είναι η κατανόηση από την πλευρά των καταναλωτών ότι δεν πρέπει να ενδίδουν στο δέλεαρ αυτών των προσφορών καθότι όπως γράψαμε αναλυτικά πιο πάνω αυτές οι τακτικές αποτελούν πλήγμα για τα έσοδα του δημοσίου αλλά και για τις υγιείς επιχειρήσεις  λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός οδηγεί σε μαρασμό την οικονομική δραστηριότητα και εν τέλει απειλεί την κοινωνία με απώλεια θέσεων εργασίας. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ