Μεξικό: Η νέα μεγάλη αγορά της κάνναβης

Η γερουσία του Μεξικού αναμένεται να ξεκινήσει τη νομιμοποίηση της κάνναβης αυτόν τον μήνα και μεγάλες διεθνείς εταιρείες είναι πρόθυμες να επωφεληθούν από την αγορά της χώρας.

Η νόμιμη κάνναβη έρχεται στο Μεξικό και πολλοί ξένοι επενδυτές κινούνται γρήγορα για να προλάβουν ένα μερίδιο από την αγορά.

Το Μεξικό βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην πλήρη νομιμοποίηση από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε το 2018 ότι η απαγόρευση του ναρκωτικού ήταν αντισυνταγματική. Τον Ιανουάριο, το υπουργείο Υγείας της χώρας θέσπισε κανονισμούς για τη χρήση του για ιατρικούς σκοπούς.

Τώρα, ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης από άτομα άνω των 18 ετών βρίσκεται στα χέρια της Γερουσίας της χώρας, η οποία αναμένεται να το ψηφίσει αυτόν τον μήνα.

Το μέγεθος της αγοράς της ιατρικής κάνναβης μόνο στο Μεξικό αναμένεται να φτάσει τα 249,6 εκατομμύρια δολάρια έως το 2025, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας Grand View Research που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες κάνναβης όπως η Canopy Growth, η Biomedican και η Aurora Cannabis παρακολουθούν στενά τις νομοθετικές εξελίξεις στο Μεξικό με σκοπό να κερδίσουν από μια την αγορά του Μεξικού μόλις εγκριθεί το νομοσχέδιο νομιμοποίησης.

Για τον Άντρες Φαγιάρντο πρόεδρο της πολυεθνικής εταιρείας κάνναβης Clever Leaves, η νόμιμη κάνναβη πρόκειται να έχει μεταμορφωτική επίδραση στο Μεξικό, «δημιουργώντας κατάλληλες θέσεις εργασίας ή επίσημη απασχόληση» μαζί με την παροχή νέων φαρμακευτικών επιλογών σε άτομα που έχουν ανάγκη απο ιατρική περίθαλψη.

Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης ισχυρίστηκαν επίσης ότι όταν μπει η κάνναβη σε νομοθετικό πλαίσιο θα μειώσει τη βία που έρχεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η κάνναβη ήταν από καιρό ένα σημαντικό προϊόν για τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού και η ελπίδα ήταν ότι η νομιμοποίηση θα στερήσει το εισόδημα από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες και θα μειώσει τις μάχες για την καλλιέργεια του φυτού.

Αλλά το αν η νομιμοποίηση της κάνναβης θα λύσει το πρόβλημα βίας της χώρας μένει να φανεί, όπως και η ικανότητα των εταιρειών νομικής κάνναβης να πλοηγηθούν σε μια βιομηχανία της οποίας η παράνομη φύση ιστορικά την έχει γεμίσει με διαφθορά και εκβιασμούς.

«Η νόμιμη βιομηχανία κάνναβης είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προκλήσεις ασφάλειας, δεδομένου ότι η παραγωγή κάνναβης και η επακόλουθη διακίνηση εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων πολλών οργανωμένων εγκληματικών ομάδων», δήλωσε ο Εντουάρντο Άκρος αναλυτής για τη διαχείριση επιχειρηματικών κινδύνων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Μεξικό συνοδεύεται από κινδύνους για βία, κλοπή και διαφθορά. Η χώρα κατατάσσεται στην 124η θέση από 180 παγκοσμίως στον Δείκτη Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας 2020.

Τα τελευταία χρόνια, ξένες εταιρείες εξόρυξης, εταιρείες διανομής τροφίμων και ένα εργοστάσιο διανομής Coca-Cola έκλεισαν όλες τις δραστηριότητες στο Μεξικό λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια τους.

Μια έρευνα του 2018 από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο του Μεξικού στην οποία συμμετέιχαν 415 στελέχη και διευθυντές σε τμήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των επιχειρήσεων διαπίστωσε ότι το 42,1 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους είχαν υποστεί επιθέσεις σε μεταφορές αλυσίδας εφοδιασμού τους προηγούμενους 12 μήνες.

Η έκθεση του οργανισμού διαπίστωσε ότι «εκβιασμοί, ληστείες και απειλές για τους υπαλλήλους, παραβιάσεις εγκαταστάσεων, διαμαρτυρίες και αποκλεισμοί αποτελούν επαναλαμβανόμενα προβλήματα ασφάλειας».

Η εταιρία Clever Leaves ελπίζει ότι η εμπειρία της με τον νότιο γείτονα του Μεξικού, την Κολομβία, θα βοηθήσει. Η Κολομβία νομιμοποίησε την ιατρική κάνναβη το 2016 και έχει το δικό της ιστορικό προβλημάτων με τη διακίνηση ναρκωτικών και οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.

Ο Φαγιάρντο, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Clever Leaves, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η επιλογή του σωστού τόπου για την καλλιέργεια νόμιμης κάνναβης είναι απαραίτητη.

Στο Μεξικό όπως και οπουδήποτε, είπε ο διευθύνων σύμβουλος η εταιρεία αισθάνεται ότι χρειάζεται έναν ντόπιο «που γνωρίζει την αγορά, που καταλαβαίνει καλύτερα τους παράγοντες που ρυθμίζουν την ντόπια αγορά, κάποιον που μπορεί να πλοηγηθεί καλύτερα στην αγορά».

Η λύση θα έρθει από τους ντόπιους, από ανθρώπους που θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των εταιριών και της Μεξικανικής κουλτούρας, τόνισε o διευθύνων σύμβουλος της Clever Leaves. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ