Ο Τζό Μπάιντεν θέλει να ξανανοίξει τον φάκελο της 11ης Σεπτεμβρίου

Είκοσι χρόνια μετά τη πιο οδυνηρή διεθνή τρομοκρατική ενέργεια ο Αμερικανός Πρόεδρος ψάχνει νέες απαντήσεις

Σε μια δύσκολή χρονική συγκυρία για την αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ο Πρόεδρος Τζό Μπάιντεν έδωσε εντολή  για την επανεξέταση του πιθανού αποχαρακτηρισμού εγγράφων από την έρευνα του FBI για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η παρούσα πρωτοβουλία συνοδεύθηκε με την ακόλουθη δήλωση του Μπάιντεν: “Όταν είχα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, δεσμεύτηκα να διασφαλίσω τη διαφάνεια όσον αφορά τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική. Θα συνεργαστώ με σεβασμό με τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στις επιθέσεις”

Δημοσιογράφοι, διεθνολόγοι και διεθνείς αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή του Προέδρου δεν είναι καθόλου απόπειρα αλλαγής της ατζέντας της επικαιρότητας. Αντιθέτως αποτελεί μια συμβολική πράξη, μια χειρονομία σεβασμού και δικαίωσης προς τα αθώα θύματα. Την ίδια στιγμή, η κίνηση αυτή, αναμένεται να κάνει δύσκολη την ζωή στο στρατόπεδο του κόμματος  των ρεπουμπλικάνων(ο εκλεκτός του άλλωστε, Τζώρτζ Μπους Τζούνιορ, είχε την ηγεσία της χώρας εκείνη την συγκεκριμένη 4ετία) οι οποίοι έτσι κι’ αλλιώς βρίσκονται σε περιδίνηση με τις πράξεις και τις δράσεις του Ντόναλντ Τράμπ.

Επιπροσθέτως, όπως μας ενημέρωσαν Αμερικανοί δημοσιογράφοι η αποτίμηση της αποχώρησης των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν στο εσωτερικό της χώρας της αστερόεσσας κάθε άλλο παρά αρνητική είναι. Η βαθιά Αμερική που ζει στις μεσοδυτικές πολιτείες και δεν έχει ιδέα λ.χ. κατά που βρίσκεται η Ελλάδα ήθελε εδώ και χρόνια τα στρατευμένα παιδιά της πίσω. Επί μια τετραετία άλλωστε είχε καταπιεί τεράστιες ποσότητες λαϊκισμού και fake news από την διακυβέρνηση Τράμπ οπότε λογικό και επόμενο είναι αυτή η μεγάλη κοινότητα να ασπάζεται την θεωρία “America First” και να αποζητά την απεμπλοκή από την παγκοσμιοποίηση. Η ιστορία άλλωστε ανακυκλώνεται.  Την δεκαετία του ’70 η λήξη του πολέμου του Βιετνάμ  δεν αποφασίστηκε στα πεδία των μαχών αλλά στα σαλόνια των ξύλινων Αμερικανικών σπιτιών. Κυρίως σ’ αυτά στην μέση του πουθενά΄, όπως τα βλέπουμε στις ταινίες. Το ίδιο συνέβη και τώρα στην περίπτωση του Αφγανιστάν.

Διπλωματική κινητικότητα από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών

Παρά την στρατιωτική τους υποχώρηση οι Αμερικανοί παραμένουν ακμαίοι και ενεργητικοί διπλωματικό πεδίο του Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός Υπουργός εξωτερικών μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψει στο Κατάρ όπου έχουν καταλύσει οι Αμερικανοί διπλωμάτες. Στο Κατάρ, το οποίο παίζει και διαμεσολαβητικό ρόλο, διεξάγονται οι κύριες συζητήσεις της διεθνούς κοινότητας με τους ακραίους ισλαμιστές. Ωστόσο μέχρι αυτή την στιγμή κανείς δεν ξέρει αν ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει απ’ ευθείας συνομιλία με εκπροσώπους των Ταλιμπάν. “Συνεχίζουμε να διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν σε θέματα που είναι σημαντικά”, δήλωσε λακωνικά ο Μπλίνκεν διευκρινίζοντας ότι το State Department βρίσκεται σε διαρκή επαφή με Αμερικανούς που έχουν διπλή υπηκοότητα και παραμένουν στο Αφγανιστάν για την περίπτωση που να επιθυμούν να φύγουν από την χώρα.

Μετά τις εργασίες στο Κατάρ ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας θα πατήσει ευρωπαϊκό έδαφος. Θα βρεθεί στο Βερολίνο, από όπου θα μετάσχει μαζί  με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας σε μια διαδικτυακή Υπουργική συνάντηση είκοσι χωρών, με αντικείμενο την πολύπαθη χώρα του Αφγανιστάν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ