Ένταξη στο ΝΑΤΟ εις αντάλλαγμα για τον Nord Stream 2 ζητά η Ουκρανία

Διπλωματικό πόκερ για γερά νεύρα στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας

Έντονη διπλωματική κινητικότητα υπάρχει στο πεδίο της Ουκρανίας. Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης ζητά επισήμως ως αντάλλαγμα, για την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου αγωγού αερίου Nord Stream 2 από την Ρωσία στην Γερμανία μέσω της Βαλτικής, την ταχεία ένταξη της στους κόλπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Το αίτημα διατυπώθηκε ανοιχτά από τον πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο. Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και ο τρόπος με τον οποίο αποχώρησε η δύση από την πολύπαθη χώρα της Ασίας προφανώς κινητοποιήσαν τα έτσι κι’ αλλιώς ευαίσθητα Ουκρανικά αντανακλαστικά δεδομένου ότι οι διπλωματικές σχέσεις με την γειτονική Ρωσική ομοσπονδία βρίσκονται στην βαθιά κατάψυξη εδώ και καιρό.

Συνέντευξη του Ουκρανού Πρέσβη σε γερμανική εφημερίδα

“Η Ουκρανία δεν χρειάζεται διαβεβαιώσεις, αλλά συγκεκριμένες, δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ιδανικά στο πλαίσιο της ταχείας ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Αυτήν ακριβώς την στιγμή, μετά την αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν, χρειάζεται νέο θάρρος στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για να ενσωματώσουν την Ουκρανία στη Βορειοατλαντική Αμυντική Συμμαχία το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε εμφαντικά ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία,  Άντριι Μέλνικ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε σε γερμανική εφημερίδα. Το Βερολίνο προς το παρόν σιωπά και εμμένει προσηλωμένο στην αποπεράτωση του Nord Stream 2. Ωστόσο και εντός της Γερμανίας υπάρχουν σκεπτικιστές και αντιδράσεις επί του θέματος. Μια μερίδα Γερμανών διεθνολόγων μάλιστα κάνει λόγο ότι η Αγγέλα Μέρκελ  φορτώνει ένα μεγάλο πρόβλημα στις πλάτες του διαδόχου της. Επιπροσθέτως και σε ευρωπαϊκό η σπουδή της Καγκελαρίου στην προώθηση ενός έργου που διχάζει και το ευρωκοινοβούλιο πιθανολογείται ισχυρά ότι ενδέχεται να εντείνει την, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καχυποψία απέναντι στην Γερμανική διπλωματία. Ζήτημα το οποίο θα πρέπει και αυτό να επιλύσει επαρκώς ο διάδοχος της. 

Συνάντηση Μπάιντεν-Ζελένσκι

Την διπλωματική θέση της Ουκρανίας για το πολυσυζητημένο θέμα ξεδίπλωσε, με καθαρότητα στον λόγο του, ο Ουκρανός Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζό Μπαίντεν στον Λευκό Οίκο. “Ήρθαμε εδώ προσφέροντας την μεταρρύθμιση της Ουκρανίας. Αποκαλούμε το πρόγραμμά μας μεταρρυθμιστικό και θα θέλαμε να συζητήσουμε τον ρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θελήσουν να διαδραματίσουν σε αυτόν τον μετασχηματισμό και την οικονομική αναγέννηση της χώρας μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταλήγοντας ότι πρέπει να καταστεί σαφέστερος ο οδικός χάρτης ένταξης της χώρας στην οικογένεια του ΝΑΤΟ.

“Οι ΗΠΑ παραμένουν σθεναρά δεσμευμένες στην κυριαρχία της Ουκρανίας, στην εδαφική της ακεραιότητα έχοντας να αντιμετωπίσει την ρωσική επιθετικότητα, όπως και στηρίζουμε τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας. Επιβεβαώνουμε την στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στα έθνη μας και δημιουργούμε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο κι ένα νέο πακέτο ασφαλείας ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων”, υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν επιχειρώντας να κατευνάσει τις ουκρανικές ανησυχίες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ