ΓΕΦΥΡΑ 1: Σχέδιο παράτασης για χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων

Η κυβέρνηση εξετάζει τις δυνατότητες επέκτασης του προγράμματος επιδότησης των δόσεων στεγαστικών δανείων για οικογένειές που επλήγησαν από την πανδημία
επίδομα ορεινών περιοχών 2021

Πυρετωδώς εργάζεται το οικονομικό επιτελείο  για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης που πρόκειται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Μερικά από αυτά τα μέτρα είναι ήδη γνωστά ωστόσο αναμένονται κι’ αλλά αφού το οικονομικό επιτελείο ξεσκονίζει τα κιτάπια τού για την εξεύρεση πόρων που θα μπορούσαν να διατεθούν προς τους πολίτες. 

Καλά πληροφορημένες πηγές μας λένε ότι είμαστε πολύ κοντά σε παράταση του προγράμματος “Γέφυρα 1” μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για όσα νοικοκυριά επλήγησαν από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.  Σύμφωνα με το προκείμνο πρόγραμμα το κράτος παρέχει επιδότηση στη μηνιαία δόση του δανείου, ανάλογα με την κατηγορία του. Ο δανειολήπτης καταβάλει κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης δανείου, που δεν το καλύπτει το κράτος. Κατόπιν τη λήξη της επιδότησης, θα ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώνει ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου, για χρονικό διάστημα από 6 έως 18 μήνες, αναλόγως και πάλι με την κατηγορία του δανείου, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψει την κρατική επιδότηση. 

Οι σχεδιασμοί του Οικονομικού Επιτελείου 

Το οικονομικό επιτελείο στον αγώνα του για την εξεύρεση περισσότερων πόρων προς διάθεση στους πολίτες παρατήρησε ότι υπάρχει διαθέσιμος ένας χρηματοδοτικός κουμπαράς 50 εκατομμυρίων ευρώ που θα επέτρεπε μια παράταση του προγράμματος “Γέφυρα 1”. Αυτή αφορά τους ήδη χρήστες των ευεργετικών διατάξεων του-οι καλοπληρωτές δανειολήπτες απολαμβάνουν μέχρι και το 90% της κρατικής επιδότησης του στεγαστικού τους δανείου-οι οποίοι μπορούν να λάβουν επέκταση του προγράμματος πέραν του Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν ήδη την συγκεκριμενοποίηση του σχεδιασμού για την επέκταση της “Γέφυρας 1” έτσι ώστε το ζήτημα να τεθεί σε διαβούλευση με τους θεσμούς και με την σύμφωνη γνώμη τους να ανακοινωθεί και επισήμως. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ