Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξαφάνιση του φαινομένου

Σχέδιο νόμου σε διαβούλευση με την συνεργασία με τον ΟΟΣΑ

Νομοσχέδιο για ψηφιακό  έργο με σκοπό την δημιουργία του Παρατηρητηρίου για τη Γραφειοκρατία ετοιμάζει, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Ελληνική Κυβέρνηση. Το Παρατηρητήριο θα έχει ως αντικείμενο τις δράσεις απλούστευσης διαδικασιών στο δημόσιο, αλλά την ίδια στιγμή επιτρέπει και σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη- την ίδια την κοινωνία του πολιτών, τις επιχειρήσεις, τους θεσμοθετημένους φορείς- να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να προτείνουν αλλαγές ή τις δράσεις  όπου νομίζουν ότι χρειάζονται σε συγκεκριμένα πεδία πολιτικής.

Η πρόταση νόμου βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης μέχρι την 2α Σεπτεμβρίου. Κατόπιν αναμένεται η προκήρυξη του έργου, με προϋπολογισμό ύψους περίπου 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ορίζοντα 16 μηνών.

Οι στόχοι του Παρατηρητηρίου 

Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τον ΟΟΣΑ για το επικείμενο έργο έχει συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι είναι σε γενικές γραμμές οι ακόλουθοι:

1ος Το παρατηρητήριο θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός μέτρησης και μείωσης της γραφειοκρατίας στη χώρα.

2ος Το παρατηρητήριο θα συμβάλλει στην ενίσχυση του εμφατικού έργου της απλούστευσης των διαδικασιών στις συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες το οποίο αποτελεί θεμελιώδης πολιτική επιλογή της παρούσας κυβέρνησης.

3ος Η εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του Παρατηρητηρίου θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, κατ’ επέκταση την αύξηση των θέσεων εργασίας ενώ η μεγάλη εικόνα πίσω απ’ όλα αυτά είναι ο προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στην πατρίδας μας η οποία θα συμβάλλει στην ευμάρειας της ελληνικής κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ