Η Alitalia μας λέει αντίο

Η εμβληματική αεροπορική εταιρεία των γειτόνων μας στην άλλη πλευρά του Ιονίου δεν θα υπάρχει πια

Είναι γεγονός. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η Alitalia σε μερικές εβδομάδες, συγκεκριμένα από τις 15 Οκτωβρίου, δεν θα πετάει πλέον στους αιθέρες. Η εμβληματική αεροπορική εταιρεία που ενίσχυσε το αξιοθαύμαστο ιταλικό life style ειδικά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70  κατεβάζει οριστικά ρολά. Πλέον δεν εκδίδει εισιτήρια για μελλοντικές πτήσεις. Μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δίνει την θέση της σ’ ένα νέο εταιρικό αεροπορικό σχήμα. Η εταιρεία που θα την διαδεχθεί ονομάζεται ΙΤΑ. “Η νέα εταιρία θα είναι ανταγωνιστική στην ιταλική αλλά και στη διεθνή αγορά και θα αλληλοσυμπληρώνεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας”, δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Υποδομών Ενρίκο Τζιοβανίνι όταν έφερε στην επιφάνεια τον σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα μ’ αυτόν η ITA θα ξεκινήσει να λειτουργεί με στόλο 52 αεροσκαφών, ο οποίος το 2022 θα αγγίξει τα 78 αεροσκάφη και το 2025 τα 105. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, υπογραμμίζεται ότι φέτος μπορεί να γίνουν 2.800 προσλήψεις και το 2022 άλλες 5.750. Αναμένεται ακόμη να ενεργοποιηθούν άμεσα από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου.

Η πρώτη αντίδραση των ιταλικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, όμως, υπήρξε εξόχως αρνητική. “Ο νέος στόλος ξεκινά μόνον με 52 αεροσκάφη και χωρίς προοπτικές για τις πιο μακρινές συνδέσεις και είναι επίσης απαράδεκτο, το γεγονός ότι σε σύνολο 10.500 εργαζομένων, την πρώτη χρονιά θα προσληφθούν το πολύ 2.950” ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα τρία μεγάλα συνδικάτα της χώρας τα οποία τηρούν στάση αναμονής.

Σε επαφές που είχαμε και εμείς με δημοσιογράφους στην Ρώμη και το Μιλάνο μας κατέστησαν σαφές ότι σε καμία των περιπτώσεων η νέα εταιρεία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί διάδοχος της Alitalia. Η ITA θα είναι μικρότερων μεγεθών, μοιραίως θα αφήσει κάποια δρομολόγια στους ανταγωνιστές της και θα ακολουθηθεί στην διαχείριση της μια αρκετά πιο τεχνοκρατική λογική έτσι ώστε να μην επαναληφθούν εγκληματικά λάθη που όπως αποδείχθηκε εν τέλει οδήγησαν στον μαρασμό την Alitalia. Ένα κεφάλαιο λοιπόν της Italiana eccellenza, (μτφ. Ιταλικής τελειότητας) όπως αγαπούν να λένε οι Ιταλοί, κλείνει. Και όπως συμβαίνει πάντα στην ζωή κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Benvunta ITA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ