Το Top 10 των πυροσβεστικών οχημάτων στον κόσμο

“Ποια θα μπορούσαν να βρίσκονται στην λίστα αξιολόγησης από την ελληνική κυβέρνηση, για την σταδιακή αντικατάσταση του γερασμένου στόλου της χώρας μας

Οι μέγκα καλοκαιρινές  πυρκαγιές που χτύπησαν ταυτόχρονα σε πολλά και διαφορετικά σημεία την χώρα μας αναμφίβολα θα είναι μια από τις μελανές στιγμές στο αλμανάκ του 2021 για την Ελλάδα. Έμπειρα στελέχη πυροσβεστικών σωμάτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης που συνέδραμαν στην πυρόσβεση των ελληνικών εστιών φωτιάς σε μετέπειτα δηλώσεις τους επιβεβαίωναν ότι τέτοιου είδους πυρκαγιές δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν κατά μόνας από μια μόνον χώρα. Γι’ αυτό και πολύ σωστά η Ελληνική Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε και στο πλαίσιο της Ευρωπαικής αλληλεγγύης ζήτησε βοήθεια. Έντεκα χώρες από την Ένωση-και μερικές άλλες εκτός- ανταποκρίθηκαν. Έστειλαν στην Ελλάδα  έμψυχο δυναμικό και μέσα πυρόσβεσης για να βοηθήσουν να τερματιστεί η φυσική καταστροφή.

Μετά βεβαιότητας μπορούμε να πούμε ότι  οι μέγκα πυρκαγιές προέκυψαν από τους παρατεταμένους καύσωνες οι οποίοι καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος της κλιματικής κρίσης στην γειτονιά της Μεσογείου. Από την άλλη όμως βλέπουμε και να  εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται κακοποιά  στοιχεία που ανάβουν φωτιές με γκαζάκια ή άλλα μέσα ενώ δεν είναι μικρότερης σημασίας και τα γεγονότα αμέλειας και αδιαφορίας των πολιτών οι οποίοι συμπεριφέρονται με ωχαδερφισμό. 

Πίσω απ’ όλα αυτά όμως υπάρχει ένα ευρύτερο πρόβλημα που σχετίζεται με το αξιόμαχο πυρόσβεσης στην χώρα μας. Η αλήθεια είναι ότι από τα 3.500 περίπου οχήματα που διαθέτει το πυροσβεστικό σώμα μόλις το 10%-15% είναι καινούργια και μέχρι 10 έτη.  Τα περισσότερο είναι άνω των 20 ενώ κάποια άλλα 30 ως και 45 ετών.  Και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων είναι ρητορικό. Μπορείς να σβήσεις μέγκα πυρκαγιές με όχημα τεχνολογίας του 1980; Σαφώς και όχι.

Το διαπιστώσαμε επιπροσθέτως-με κάποια εθνική πίκρα θα τολμούσα να έλεγα– όταν συνειδητοποιήσαμε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις των ευρωπαίων συμμάχων μας πόσο πίσω είμαστε σε τεχνικά μέσα και  τεχνικές πυρόσβεσης. Άρα το μεγάλο επίδικο είναι ότι πρέπει να ανανεώσουμε το πυροσβεστικό μας στόλο, τα διαβιβαστικά μέσα επικοινωνίας και οφείλουμε να ξυπνήσουμε την ελληνική κοινωνία ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το έμψυχο δυναμικό της πυρόσβεσης από εθελοντές. Αν και γνωρίζουμε όλοι καλά ότι σ’ αυτή την χώρα ο εθελοντισμός δεν χαίρει μεγάλης αποδοχής και δημοφιλίας. 

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω αυτό το θέμα βρήκαμε ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις των οχημάτων που μετέχουν αποτελεσματικά στην πυρόσβεση σε άλλες χώρες. Κάποια από αυτά ίσως να είναι χρήσιμα όπλα για την αντιμετώπιση μελλοντικών πυρκαγιών με λιγότερες απώλειες ελπίζουμε. Τα έμπειρα στελέχη των υψηλών κλιμακίων ξέρουν καλά την δουλειά τους και η επίσημη Ελληνική πολιτεία πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα τους, χτες. Η οικονομική κρίση, ειδικά μετά το 2015, μπορεί να  τσάκισε τον παραγωγικό ιστό της χώρας και σαφώς να  άφησε το αποτύπωμα της στον τομέα της πυρόσβεσης. Παρόλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρές και αξιόπιστες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης. Η πυρόσβεση πρέπει να είναι η κορωνίδα.

Οχήματα πυρόσβεσης που δοκιμάστηκαν επιτυχώς στο εξωτερικό

1.NAFFCO Falcon 8

Προερχόμενο από το Ντουμπάι μπορεί να κουβαλήσει 16.000 λίτρα νερό και 1920 λίτρα επιβραδυντικού αφρού

2.BMW Isetta Feuerwehr 

Γερμανικής εμπνεύσεως μικρό όχημα που χωράει δύο πυροσβέστες συν τον εξοπλισμό τους. Είναι ευέλικτό μέσα στις φλόγες και μπορεί να είναι αξιόμαχο με παρέμβαση σε πεδία όπου γίνονται απόπειρες αποτροπής των αναζωπυρώσεων .

3. BMW R1200 RT

Εντυπωσιακή κατακόκκινη μηχανή με ντεπόζιτο 60 λίτρων με την οποία πυροσβέστες μπορούν να σβήσουν φωτιές σε περιαστικές κατοικίες. 

4.Bronto Skylift

Κλασικό βαρύ πυροσβεστικό όχημα  φινλανδικού design με πτυσσόμενη σκάλα ύψους μέχρι 112 μέτρων μπορεί να βοηθήσει το πυροσβεστικό σώμα να βλέπει την φωτιά αφ’ υψηλού.

5.Brush 5A7-6

Αμερικάνικης τεχνολογίας, έμπνευσης και σχεδιασμού ελαφρύ πυροσβεστικό φορτηγό  6Χ6 φτιαγμένο να διαπερνά τις πύρινες γλώσσες. Διαθέτει και κλωβό για την προστασία των πυροσβεστών από τα καιόμενα κλαδιά. 

6.Hagglund BV206

Ερπυστριοφόρο όχημα του βρετανικού στρατού το οποίο έχει την δυναμική να διεισδύει και στα πιο δύσκολα υπεδάφη και να σβήσει τις φωτιές είτε περιμετρικά είτε κατά μήκος τους.

7.Hummer H1

Αμερικάνικο όχημα τύπο τζιπ με ντεπόζιτο 600 λίτρων νερού το οποίο όμως χωράει μόνον δυο πυροσβέστες με τον εξοπλισμό τους.

8.Jeep CJ

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Αμερικανικό στρατό αλλά πλέον σβήνει φωτιές σε διάφορα κρατίδια των ΗΠΑ. Δυνητικά μπορεί να μεταφέρει τέσσερις πυροσβέστες, πυροσβεστική σκάλα και μια μεγάλη δεξαμενή με νερό. 

9.Mercedes-Benz Unimog

Μπορεί να παρέμβει στην έρημο, σε αποστολές διάσωσης και να τιθασεύει την μητέρα φύση και σε φωτιές. 

10.Oshkosh Striker

Αμερικάνικό όχημα που κυκλοφορεί σε τρεις εκδοχές 4Χ4,  6Χ6, 8Χ8 . Μπορεί να ρίξει επιβραδυντικό υγρό 10.000 λίτρων ανά λεπτό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ