Καμπούλ: Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους Αμερικανούς να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο

Καταγγελίες αναφέρουν απαγωγές ξένων πολιτών από τους Ταλιμπάν
καμπούλ

Οι ΗΠΑ συνέστησαν στους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε μια ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η πρεσβεία σήμερα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

«Λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συστήνουμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή, εκτός και αν λάβουν ατομικές οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης να το κάνουν», τονίζεται στην οδηγία.

Πολλοί Αφγανοί σε απόγνωση, οι οποίοι είτε εργάστηκαν με τα ξένα στρατεύματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες ή εργάζονταν σε τομείς όπως εκείνου της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται για τις ζωές τους και πολλοί προσπαθούν να μπουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους εντός του αεροδρομίου.

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε πως άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών συνωστίζονται έξω από το αεροδρόμιο: μεταξύ άλλων ηθοποιοί, προσωπικότητες της τηλεόρασης, νέοι άνθρωποι, γυναίκες με νεογέννητα παιδιά ή άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια. Πυροβολισμοί συνεχίζουν να ακούγονται, σχεδόν αδιάκοπα, έξω από το αεροδρόμιο, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Απαγωγές και ανακρίσεις

Καταγγελίες αναφέρουν απαγωγές ξένων πολιτών από τους Ταλιμπάν. Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν διαψεύδουν ότι έχουν απαγάγει ξένους πολίτες. Αλλά παραδέχονται ότι τους ανέκριναν πριν τους αφήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

«Οι μαχητές μας θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Ο ίδιος απέκλεισε τις καταγγελίες περί απαγωγών ξένων, ωστόσο, πρόσθεσε «ανακρίνουμε κάποιους από αυτούς προτού φύγουν από τη χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ