Πενταετή συμφωνία στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας υπέγραψαν Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία

Οι υπογραφές έπεσαν στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Τρίτη

Σύμφωνο στρατιωτικο – οικονομικής συνεργασίας υπέγραψαν η  Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία. Οι υπογραφές έπεσαν την Τρίτη στις 17 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη με την Υπουργό άμυνας των βορείων γειτόνων μας Ράντμιλα Σεκερίνσκα να δηλώνει ευθαρσώς ότι οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι και συνεργάζονται στενά επί τρεις δεκαετίες «δίχως καμία απολύτως κηλίδα στις σχέσεις τους».

Το σύμφωνο περιλαμβάνει σταδιακή κατανομή κονδυλίων σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία  θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας για την ενίσχυση της μαχητικής του ετοιμότητας.

Η κυρία Σεκερίνσκα σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη φιλία και τη συνεργασία που έχουν ενισχυθεί και με τη συμμαχική σχέση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ η συνεισφορά της στην αναβάθμιση των προτύπων και της μαχητικής ετοιμότητας του στρατού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ως 30ου μέλους του ΝΑΤΟ, θα είναι τεράστια. Τόνισε μάλιστα ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος εταίρος και φίλος της Βόρειας Μακεδονίας από την περίοδο ακόμη της κήρυξης της ανεξαρτησίας της.

Την συμφωνία από μέρους της Τουρκίας υπέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της  και ότι αναμένει την ταχεία και την επιτυχή εφαρμογή της.

Η παρούσα εξέλιξη προφανέστατα πρέπει να δημιουργήσει προβληματισμό στην Αθήνα. Στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, αυτό το πενταετές οικονομικόστρατιωτικό σύμφωνο ανάμεσα στην Άγκυρα και τα Σκόπια, βεβαίως καταρρίπτει, δίχως άλλο, την επιχειρηματολογία των ένθερμων υποστηρικτών της συμφωνίας των Πρεσπών οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι η υιοθέτηση της θα ανακόψει την άσκηση επιρροής της Τουρκίας στην γειτονική χώρα. Προφανέστατα αυτό δεν συμβαίνει και δίπλα σε όλους τους προβληματισμούς για τα πολλά προβλήματα της εν λόγω συμφωνίας ήρθε να προστεθεί και η παρούσα δυσμενής εξέλιξη.. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ