Δεκάδες γυναίκες–θύματα βίας εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία τους

Δηλώσεις της αρμόδιας Υφυπουργού Μαρίας Συρεγγέλα

Αυξήθηκαν τα  περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας όπως καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι σημαντικός αριθμός γυναικών να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία τους προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Οι γυναίκες αυτές φιλοξενούνται σε ασφαλείς χώρους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τα  διαθέσιμα στοιχεία είναι αρκούντως εύγλωττα και μας δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021, η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε πάνω από 4 χιλιάδες κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.869 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Πάνω από 50 είναι οι γυναίκες-θύματα βίας που βίωσαν τραγικές στιγμές κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και έπρεπε να μεταφερθούν με τα παιδιά τους επειγόντως σε έκτακτα καταλύματα, πριν εισαχθούν στους ξενώνες φιλοξενίας μα. Εν τέλει φιλοξενήθηκαν σε χώρους που προσέφερε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) φιλοξένησε 23 γυναίκες με 20 παιδιά, ενώ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας (από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τα μέσα Μαΐου του 2021), το ΞΕΕ προσέφερε δωρεάν διαμονή και σίτιση σε 33 γυναίκες με 29 παιδιά. Σημειώνεται επίσης  πως το Χαμόγελο του Παιδιού προσέφερε δωρεάν εξετάσεις στα παιδιά, ενώ η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) εξετάσεις στα θύματα βίας.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρη Λέων και τους ευχαρίστησε θερμά για την πολύτιμη και σημαντική βοήθεια που προσέφεραν στις γυναίκες-θύματα βίας. «Τόσο το ΞΕΕ όσο και η ΕΙΕ ήταν στο πλευρό των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση και οι οποίες έπρεπε να εγκαταλείψουν άμεσα την εστία της βίας, για να μην κινδυνεύσουν», δήλωσε η κυρία Συρεγγέλα.

“Η Πολιτεία είναι δίπλα σε όλα τα θύματα βίας και δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα που να απευθύνεται στη Γραμμή 15900 και να μην μεταφέρεται σε ασφαλές κατάλυμα” κατέληξε η Υφυπουργός. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ