“Πράσινη επανάσταση” στα κτίρια των χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης

Η στρατηγική, οι πόροι και οι στόχοι για την πράσινη μετάβαση των Ευρωπαικών πόλεων

Η πανδημική κρίση του covid-19 που επέβαλε lockdown και έκανε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της τηλεργασίας έφερε τα σπίτια μας το επίκεντρο της ζωής μας. Η πολύωρη παραμονή μας σε αυτά μας προέτρεψε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα  που δεν είχαμε αναλογισθεί κατά το παρελθόν και τα οποία χρειάζονται άμεσα επίλυση. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενεργειακή σπατάλη. Τα κτίρια στην Ελλάδα, ειδικά τα παλαιότερης κατασκευής, υποφέρουν από απώλεια ενέργειας με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη, από το αναγκαίο,  κατανάλωση θέρμανσης και ψύξης, την  αύξηση του κόστους συντήρησης αλλά και τη έκλυση περισσότερων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Με δεδομένη την κλιματική κρίση που εισέρχεται απειλητικά στην Ευρώπη και ειδικότερα στην λεκάνη της Μεσογείου η Ευρωπαική Ένωση λαμβάνει τα μέτρα της και διαθέτει πόρους για την φιλικότερη προς το περιβάλλον διαμόρφωση του αστικού τοπίου των Ευρωπαικών πόλεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι διατίθενται σε εμάς, στους πολίτες, χρήματα για την ενεργειακή ανακαίνιση και συνάμα θωράκιση των κτιρίων μας. Οι  στόχοι αυτού του φιλόδοξου προγράμματος είναι: η μείωση έκλυσης των ρυπογόνων αερίων στο περιβάλλον,  η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και η θέσπιση “πράσινων” θέσεων εργασίας στις διαδικασίες ανακαίνισης.

Μέχρι  τώρα οι διαδικασίες ενεργειακής αναβάθμισης λάμβαναν χώρα μόλις στο 1% των κτιρίων την ένωσης μας  κατ’ έτος. Ενώ είναι πασίδηλο  ότι τα κτίρια είναι υπεύθυνα για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης και το 36% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με βάση αυτά τα στοιχεία μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί είναι υψίστης σημασίας η ανάληψη εξατομικευμένων και συλλογικών δράσεων έτσι ώστε η μεγάλη μας πατρίδα, η Ευρωπαική Ένωση, να καταφέρει να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Το Ελληνικό Πράσινο Σχέδιο 

Το νέο “Εξοικονομώ” πρόγραμμα που κατάρτισε η Ελληνική Κυβέρνηση είναι φιλόδοξο, υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των πιο φτωχών νοικοκυριών και έχει στόχο της ανακαίνιση  χιλιάδων κατοικιών μέχρι το 2030. Οι επιδοτήσεις που θα δοθούν στους πολίτες θα φτάνει κατά μέσο όρο το 62% των ανακαινιστικών δαπανών ποσοστό το οποίο θα ανέβει στο 75% για τα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό  632 εκατομμύρια ευρώ και επιδιώκει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 43 %.

Προσεχώς θα έρθει και το πρόγραμμα “Ηλέκτρα” για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων με προυπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ  εκ των οποίων τα 367 θα προέλθουν από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Με βάση όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και σε συνδυασμό με την ανάληψη της προσωπικής μας ευθύνης- να ζήσουμε πιο οικολογικά, με περιβαλλοντική ενσυναίσθηση, ανακυκλώνοντας, στηρίζοντας την κυκλική οικονομία, φτιάχνοντας μικρούς κήπους στα μπαλκόνια μας- έχουμε την δυνατότητα να ανακόψουμε την κλιματική κρίση. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ