Πρόωρες εκλογές στον Καναδά

Διάγγελμα προς τους πολίτες ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό

Πρόωρες εκλογές στον Καναδά  για την 20η Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρύξει σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας. Ο Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας από τον Οκτώβριο του 2019, πράγμα που σημαίνει πως εξαρτάται από κόμματα της αντιπολίτευσης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, θέλει να αξιοποιήσει τις ευνοικές για τον ίδιο και το κόμμα του δημοσκοπήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, που όλα τους εναντιώνονται στη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, άρχισαν ήδη την να υψώνουν τους τόνους και να καταγγέλλουν τον Πρωθυπουργό για  άσκηση μικροπολιτικής και προσπάθεια εκμετάλλευσης της πανδημίας. H επιτυχής διαχείριση της κρίσης  του  κορονοϊού και η καλή πορεία της εκστρατείας ανοσοποίησης άλλωστε είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του Τριντό. Η χώρα, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία, καταγράφει μια από τις καλύτερες εμβολιαστικές καλύψεις στον κόσμο: το 71% των 38 εκατομμυρίων Καναδών έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου, το 62% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Τα επόμενα βήματα προς την εκλογική διαδικασία έχουν ως έξης. Σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδος ο Καναδός Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την γενική κυβερνήτρια Μέρι Σάιμον. Κατόπιν αναμένεται να ζητήσει από την αντιπρόσωπο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ στη χώρα τη διάλυση της Βουλής των Κοινοτήτων και στην συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στον καναδικό λαό. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ