Προέλαση των Ταλιμπάν με στόχο την Κάμπούλ

Δραματική η κατάσταση στο Αφγανιστάν

Δεν έχει τέλος το δράμα του αφγανικού λαού ο οποίος βλέπει και πάλι στους δρόμους των πόλεων του την επανεμφάνιση των ακραίων ισλαμιστών. Οι Ταλιμπάν προελαύνουν, κατακτούν ύστερα από σκληρές μάχες τις πρωτεύουσες των αφγανικών επαρχιών και έχουν ως θέσει ως στόχο την κατάληψη της εξουσίας στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις η μια μετά την άλλη οι χώρες της δύσης ετοιμάζονται να απομακρύνουν εσπευσμένα τους διπλωμάτες τους και τους υπηκόους τους. Βάση αυτού του σχεδιασμού ένα πρώτο απόσπασμα  Αμερικανών Πεζοναυτών, με αποστολή να εγγυηθούν την ασφάλεια της εκκένωσης, έφθασε στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας , μιας από τις λιγοστές μεγάλες πόλεις που παραμένουν στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά πως στέλνει 600 μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην Καμπούλ για να εγγυηθούν την ασφάλεια των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που πρόκειται να απομακρυνθούν από τη χώρα. Χώρες όπως οι Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Ιταλία και Ισπανία ανακοίνωσαν χθες ότι θα μειώσουν στο ελάχιστο την παρουσία τους στη χώρα καθώς και ένα  προγράμματα υποδοχής των Αφγανών υπαλλήλων τους. Και η Γερμανία επίσης ανακοίνωσε πως θα μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό στην Καμπούλ στο απολύτως ελάχιστο.

Δεν θα υπάρξει επέμβαση δυτικών χωρών 

Παρά την χαοτική κατάσταση στην πολύπαθη χώρα η οποία αντιμετωπίζει με τρόμο την επάνοδο των Ταλιμπάν η δύση αυτή την φορά δεν είναι διατεθειμένη να παρέμβει στρατιωτικά. Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στην Ουάσιγκτον ρίχνουν ευθύνες στον Τζό Μπαιντεν για την εκεί αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μολονότι αυτή ήταν  διακηρυγμένη πολιτική πρόθεση και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τράμπ. Για λύση δια της πολιτικής οδού με άσκηση διπλωματικής πίεσης αποκλείοντας την αποστολή στρατιωτικής δύναμης μιλάει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ούτε στο διπλωματικό πεδίο πάντως διαφαίνεται κάποια πειστική λύση. Τρείς ημέρες διεθνών επαφών στη Ντόχα, στο Κατάρ, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη χωρίς να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, το Πακιστάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα τόνισαν πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν καμία κυβέρνηση που «θα επιβληθεί διά της βίας» στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν ωστόσο μοιάζουν να μην έχουν καμιά διάθεση για συμβιβασμό, παρότι οι αφγανικές αρχές πρότειναν την Πέμπτη για να αποφύγουν την καταστροφή «να μοιραστούν την εξουσία με αντάλλαγμα τη διακοπή της βίας», σύμφωνα με κυβερνητικό διαπραγματευτή. Ο Άφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι ως τώρα απέρριπτε πάντα δημόσια τις προτροπές να σχηματιστεί μεταβατική μη εκλεγμένη κυβέρνηση με τη συμμετοχή των ισλαμιστών ανταρτών.

Το ανθρώπινο κόστος και η πρωτοβουλία του Καναδά

Η παρέλαση των Ταλιμπάν έχει βαρύ ανθρώπινο κόστος. Τουλάχιστον 183 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.181 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους παιδιά, μέσα στον τελευταίο μήνα στη Λασκάρ Γκα, στην Κανταχάρ, τη Χεράτ και στην Κουντούζ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως του προκαλούν «φρίκη» και «ταραχή» οι πληροφορίες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

«Είναι ιδιαίτερα φρικιαστικό και αποκαρδιωτικό να βλέπεις τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες να τους αφαιρούνται», πρόσθεσε.

Χθες Παρασκευή η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να υποδεχθεί 20.000 αφγανούς πρόσφυγες, στο πλαίσιο νέου προγράμματος μετανάστευσης που έχει ιδίως σκοπό η χώρα να υποδεχθεί «ιδιαίτερα ευάλωτα πρόσωπα», κυρίως γυναίκες με ηγετικό ρόλο στους τομείς τους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων υπό διωγμό, καθώς και μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ