Το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία των δασών και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος

Αναδάσωση, ενίσχυση του στόλου των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και χρήση drones.
νίκος χαρδαλιάς

Προτεραιότητα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς γίνεται πλέον η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης  με την λήψη πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος ιδιαιτέρως μετά τις φονικές πυρκαγιές που μαίνονται στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Τόσο στο νέο ΕΣΠΑ όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν προβλεφθεί πόροι για την προστασία των δασών και του οικοσυστήματος εν γενεί. 

Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης 

Το σχέδιο περιλαμβάνει τόσο τις μελέτες αναδάσωσης όσο και αυτή καθεαυτή την εκτέλεση της. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η αποκατάσταση 16.500 εκταρίων υποβαθμισμένου δάσους σε όλη την χώρα. Επιπλέον εκπονήθηκε ειδικό σχέδιο που σχετίζεται με την Πάρνηθα το οποίο θα αποκαταστήσει το φυσικό  περιβάλλον, θα το προστατεύσει καλύτερα από τις πυρκαγιές, θα βελτιώσει την πρόσβαση σε αυτό. Η υλοποίηση της επένδυσης που  θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025 περιλαμβάνει επιπλέον τα ακόλουθα εφτά έργα:

Δασοπονία
Κατεδάφιση παράνομων κατασκευών
Αποκατάσταση μονοπατιών και δασικών δρόμων
Σύνδεση με το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου
Αναβάθμιση της πυροσβεστικής υποδομής
Αποκατάσταση του πρώην Σανατόριου / Ξενοδοχείου
Αποκατάσταση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων
Εγκαταστάσεις βιολογικής επεξεργασίας σε όλους τους χώρου

Αντιπλημμυρικά έργα 

Η επένδυση περιλαμβάνει παρεμβάσεις που μειώνουν τους κινδύνους πλημμύρας, παρέχοντας νερό για πότισμα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία το καλοκαίρι

13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας

Η επένδυση προβλέπει την κατασκευή περιφερειακών κέντρων, ένα σε κάθε περιφέρεια μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Σκοπός της επένδυσης είναι να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και κρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Η Πολιτική Προστασία θα εξοπλιστεί με νέα hi-tech συστήματα παρακολούθησης GPS όπως και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

 Εναέρια μέσα πυρόσβεσης και Drones

Πρόγραμμα για αγορά νέων αεροσκαφών πυρόσβεσης  με τον τίτλο “ΑΙΓΙΣ” έχει καταρτίσει το κυβερνητικό επιτελείο. Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξη Τύπου, θα υποβληθεί εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ για την υλοποίηση του ενώ η χρηματοδότηση του θα υλοποιηθεί από Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων με το ποσό των 595 εκατομμυρίων, από το ταμείο ανάκαμψης, 408 εκατομμύρια και από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με 757 εκατομμύρια. Το πρόγραμμα προβλέπει την αγορά ακόμη περισσότερων αεροσκαφών Air tractor, ώστε να αντικατασταθούν τα παλαιότερης γενιάς αεροσκάφη Petzetel,  νέων Canadair αλλά και την χρήση και αξιοποίηση των  drones για την από αέρος επιτήρηση των δασικών εκτάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ