Αναθεώρηση των κανόνων εισόδου στη χώρα εξέδωσε η πολιτική αεροπορία

Αλλαγές από την Ελληνική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας στους κανόνες εισόδου από το εξωτερικό στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η Ελληνική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας προέβη σε αλλαγές την Πέμπτη σχετικά με τους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό και τους περιορισμούς για όλες τις διεθνείς πτήσεις.

Όσον αφορά τις αναθεωρήσεις των κανόνων για τις διεθνείς αφίξεις, η Αρχή ενημέρωσε ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα μπορούν τώρα να υποβάλουν το υποχρεωτικό έντυπο εντοπισμού επιβατών (PLF) οποιαδήποτε στιγμή πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους και όχι αυστηρά 24 ώρες πριν, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Οι οδηγίες της Ελληνικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας αποτελούν μέρος των προσπαθειών της Ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.

Σε ποιους επιτρέπεται η είσοδος

Τα άτομα που ταξιδεύουν για τους λεγόμενους ουσιαστικούς λόγους και ταξιδιώτες από τις ακόλουθες 34 χώρες και εδάφη εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ελλάδα, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, χωρίς την υποχρέωση για καραντίνα. Οι χώρες αυτές είναι η Αυστραλία, η Βόρεια Μακεδονία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Λευκορωσία, το Μπαχρέιν, η Νέα Ζηλανδία, η  Νότια Κορέα, το Κατάρ, η Κίνα, το Κουβέιτ, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Σερβία, η Σιγκαπούρη, η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Ιαπωνία, ο Λίβανος, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Ιορδανία, η Μολδαβία, το Μπρουνέι, το Κοσσυφοπέδιο, η Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το κράτος του Βατικανού.

Οι προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα

Η Ελλάδα θα επιτρέπει πλέον την είσοδο στη χώρα στους ταξιδιώτες που έχουν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) οποιαδήποτε στιγμή πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους. Η PLF είναι υποχρεωτική και πρέπει να συμπληρωθεί από όλους τους ταξιδιώτες, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Οι επιβάτες από το εξωτερικό είναι υποχρεωμένοι να έχουν ένα από τα ακόλουθα:

 Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, που δηλώνει ότι έχουν περάσει 14 ημέρες από τον πλήρη εμβολιασμό τους για τη νόσο Covid-19. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή και σε μία από τις ακόλουθες γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά ή Ρωσικά και να συμπεριλαμβάνουν τον τύπο των εμβολίων και τις ημερομηνίες των εμβολιασμών του επιβάτη. Επίσης μπορεί να παρουσιάσει ένα αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών πριν από το ταξίδι ή αρνητικό τεστ αντιγόνου που πραγματοποιήθηκε εντός 48 ωρών πριν από το ταξίδι.

Διαφορετικά ο ταξιδιώτης μπορεί να παρουσιάσει ένα πιστοποιητικό νόσησης από κορωνοϊό. Οι ταξιδιώτες μπορούν να παρουσιάσουν ιατρικό πιστοποιητικό νόσησης που εκδόθηκε τριάντα ημέρες μετά την διάγωση για την Covid-19. Το πιστοποιητικό ισχύει για είσοδο στην Ελλάδα για 180 ημέρες μετά την ημερομηνία έκδοσής του.

Επίσης έγκυρο είναι για να χρησιμοποιηθεί, ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με το εάν οι επιβάτες έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 ή έχουν πραγματοποιήσει αρνητικό test PCR εντός 72 ωρών πριν από το ταξίδι ή αρνητικό rapid test 48 ωρών πριν από το ταξίδι.

Οι οδηγίες αυτές βρίσκονται σε ισχύ από την Πέμπτη μέχρι και τις 5 Αυγούστου στις 6 το πρωί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ