Στιγμές αγωνίας εχθές στον διεθνή διαστημικό σταθμό

Ανησυχία από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την άφιξη της νέας Ρωσικής μονάδας Nauka

Εχθές και για διάρκεια 47 λεπτών μια νέα Ρωσική μονάδα έθεσε εκτός τροχιάς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αφού πυροδότησε κατά λάθος τους προωθητήρες της.

Για 47 λεπτά ολόκληρα λεπτά, ο διεθνής διαστημικός σταθμός έχασε τον έλεγχο του προσανατολισμού του όταν έγινε πυροδότηση των προωθητήρων της μονάδας μετά από λίγες ώρες της προσάρτησής του στον διαστημικό σταθμό. Αυτή η πυροδότησή της μονάδας έθεσε ολόκληρο το συγκρότημα σε τροχιά εκτός της προκαθορισμένης.

Η θέση στην οποία βρίσκεται ο σταθμός είναι πολύ συγκεκριμένη και είναι θέση για τη λήψη ενέργειας από τοποθετημένους ηλιακούς συλλέκτες. Οι επικοινωνίες με τους ελεγκτές εδάφους διακόπηκαν επίσης τουλάχιστον δύο φορές για λίγα λεπτά.

Οι ελεγκτές της δορυφορικής τροχιάς ανέκτησαν τον έλεγχο χρησιμοποιώντας προωθητήρες απο άλλα ρωσικά εξαρτήματα που βρίσκονται στο σταθμό για να σταθεροποιήσουν τον δορυφόρο κάτι το οποίο και πέτυχε σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η NASA.

Ο διευθυντής του προγράμματος του διαστημικού σταθμού δήλωσε ότι: “Δεν έχουμε παρατηρήσει καμία ζημιά». Ενώ συμπλήρωσε πως ««Δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για το πλήρωμα».

 Επίσης ο διευθυντής συμπλήρωσε ότι το πλήρωμα δεν αισθάνθηκε κάποιο ταρακούνημα ή κίνηση. Η NASA ανακοίνωσε ότι ο σταθμός μετακινήθηκε 45 μοίρες εκτός πορείας, που είναι περίπου το ένα όγδοο ενός πλήρους κύκλου.

Η επικεφαλής των διαστημικών πτήσεων της NASA, Κάθι Λούδερς, χαρακτήρισε τη διάρκεια της συγκεκριμένη ώρας του περιστατικού ως «μια αρκετά συναρπαστική ώρα».

Το περιστατικό ανάγκασε τη NASA να αναβάλει μια δοκιμαστική πτήση με κάψουλα και πλήρωμα της Boeing που είχε οριστεί για το απόγευμα της Παρασκευής στην πολιτεία της Φλόριντα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η μονάδα 2 τόνων με το όνομα Nauka έφτασε νωρίτερα την Πέμπτη, οκτώ ημέρες μετά την εκτόξευσή του από τη ρωσική εγκατάσταση εκτοξεύσεων  στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν.

Η εκτόξευση της μονάδας Nauka, η οποία θα παρέχει περισσότερο χώρο για επιστημονικά πειράματα και χώρο για το πλήρωμα, είχε καθυστερήσει επανειλημμένα λόγω τεχνικών προβλημάτων. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να εκτοξευτεί το 2007.

Το 2013, οι ειδικοί εντόπισαν μόλυνση στα συστήματα καυσίμων, με αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία μια μακρά και δαπανηρή διαδικασία αντικατάστασης. Άλλα συστήματα της Nauka επίσης αντικαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια πριν την εκτόξευση.

Τη Δευτέρα, μια από τις παλαιότερες Ρωσικές μονάδες, η μονάδα Pirs αποκολλήθηκε από το σταθμό για να ελευθερώσει χώρο για το νέο εργαστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ