Τι να ελέγξεις οπωσδήποτε στο αμάξι σου πριν φύγεις διακοπές

Αυτές είναι οι βασικές πληροφορίες που χρειάζεται το αυτοκίνητο για διακοπές χωρίς προβλήματα

Ο καθένας σίγουρα έχει ακούσει διηγήσεις από γνωστούς, φίλους αλλά και αγνώστους για τις τέλειες διακοπές που όλα πήγαιναν καλά αλλά έσβησε το αμάξι, «άρχισε να χάνει λάδια», έβγαλε καπνούς, έσκασε το λάστιχο και πολλά άλλα που τελικά κατέστρεψαν το σχέδιο του τέλειου road trip, των γαλήνιων διακοπών και της καλοκαιρινής γαλήνης.

Για την αποφυγή όλων αυτών τον προβλημάτων, υπάρχουν μερικές συμβουλές ή αλλιώς μερικά tips που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει για να αποφύγει τέτοιους είδους άβολες καταστάσεις.

Λάδια

Τα λάδια είναι τα υγρά που λιπαίνουν τα κινούμενα εξαρτήματα, όπως τα έμβολα και τους άξονες, ώστε να μπορούν να κινούνται χωρίς υπερβολική τριβή. Το κάθε πότε πρέπει να ανανεώνονται τα λάδια διαφέρει ανά μοντέλο αμαξιού. Μπορεί κάποιος ωστόσο να το βρει στο εγχειρίδιο του αμαξιού. Για να ελέγξει κάποιος όμως, τα λάδια θα χρειαστεί να προμηθευτεί έναν δείκτη στάθμης λαδιού που δείχνει το επίπεδο πλήρωσής του.

Υγρό φρένων

Πολλοί δεν γνωρίσουν ότι τα φρένα έχουν υγρά. Είναι αυτό που συμπιέζει τα σωληνάκια των φρένων και κάνει τα τακάκια να σφίγγουν, ώστε να επιβραδύνει το όχημα. Λοιπόν, αν παρατηρήσει κάποιος το πεντάλ να έχει αίσθηση σφουγγαριού τότε σημαίνει ότι πρέπει να ανανεώσει το υγρό γιατί μάλλον έχει πάρει αέρα στα σωληνάκια των φρένων. Κι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Υγρό παρμπρίζ:

Γενικά, στα μεγάλα ταξίδια μπορεί να προκύψουν και εναλλαγές καιρικών φαινομένων. Οπότε το υγρό για τον καθαρισμό του παρμπρίζ θα πρέπει να είναι στη θέση του και γεμάτο για καλύτερη ορατότητα ανεξαρτήτως καιρού ή από τι θα πέσει πάνω στο παρμπρίζ.

Ρευστό υδραυλικού τιμονιού:

Για τα αυτοκίνητα που διαθέτουν υδραυλικό τιμόνι, το υγρό αυτό χρησιμεύει για να κάνει κίνηση και τη διαχείρισή του ευκολότερη για τον οδηγό. Να μην χρειάζεται μυϊκή δύναμη για να το κινήσει δηλαδή. Οπότε με ένα έλεγχο της στάθμης του υγρού θα είναι όλα εντάξει.

Είδη έκτακτης ανάγκης

Το λεγόμενο κουτάκι έκτακτης ανάγκης είναι όντως απαραίτητο. Δεν μιλάμε μόνο για τα υλικά πρώτων βοηθειών του φαρμακείου, αλλά και εργαλεία που μπορεί να σου χρειαστούν σε περιπτώσεις βλάβης όπως είναι τα κατσαβίδια, τα κλειδιά, ο φακός, τα καπάκια, οι πυροσβεστήρας, ο γρύλος, τα καλώδια ρεύματος, το προειδοποιητικό τρίγωνο κ.α. Δεν είναι υπερβολή διότι καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα πιθανοτήτων πραγμάτων που μπορούν να πάνε στραβά.

Φορτισμένη μπαταρία

Η μπαταρία είναι αυτό που θα λέγαμε το όπλο του πολέμου. Χρειάζεται να γίνουν μερικά βασικά τσεκς για να αντιληφθεί ο οδηγός αν είναι πλήρως φορτισμένη. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται συνήθως ένα πολύμετρο ή μετρητής μπαταρίας για να γίνει σωστός έλεγχος. Για αυτούς που θέλουν να κάνουν μεγάλες διαδρομές πρέπει να έχουν οπωσδήποτε και ένα μέτριο τέτοιο εργαλείο δεν κοστίζει παραπάνω από €10. Μία σωστά γεμάτη μπαταρία θα δείξει τουλάχιστον 12,6V.

Πίεση ελαστικών

Ο έλεγχος της πίεσης του αέρα των ελαστικών είναι επίσης απαραίτητος. Κατ’ αρχάς να επισημάνουμε ότι ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται με κρύα λάστιχα, να μην είναι ζεστά από την οδήγηση δηλαδή. Μόλις κρυώσουν, χρειάζεται να ελεγχθούν καλά για να διαπιστωθεί αν χρειάζονται φούσκωμα. Όταν το αμάξι θα είναι φορτωμένο με πιο βαρύ από το συνηθισμένο του φορτίο, σημαίνει ότι τα λάστιχα θα πρέπει να είναι κατά 10-15% περισσότερο φουσκωμένα από το σύνηθες για να μπορούν να ανταποκριθούν σωστά. Στο εγχειρίδιο λειτουργίας του οχήματος έχει αναλυτικά τα επίπεδα πίεσης που αρμόζουν στα λάστιχα του κάθε οχήματος.

Κλιματισμός

 Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες την ώρα της οδήγησης, επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση του οδηγού. Οπότε, ειδικά τώρα, πριν από κάθε καλοκαιρινό road trip, είναι απαραίτητο να ελεγχθεί αν τα κλιματιστικά του αυτοκινήτου λειτουργούν σωστά.

Οδική Βοήθεια

Καίριο σε περίπτωση ατυχήματος είναι να έχει κάποιος την κάλυψη της οδικής βοήθειας. Ο έλεγχος για την ισχύ της κάλυψης της Οδικής Βοήθειας, η γνώση των αριθμών έκτακτης ανάγκης και επικοινωνίας με την Οδική Βοήθεια και ένα φορτισμένο κινητό για ώρα ανάγκης είναι κάτι χωρίς το οποίο δεν θα έπρεπε να ξεκινάει κάποιος το ταξίδι του.

 

 

Πηγή: hellasdirect 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ