Η Κίνα εγκαινιάζει το ταχύτερο τρένο στον κόσμο

Εντός ολίγων λεπτών, με το πλήρως εκσυγχρονισμένο τρένο οι επιβάτες μπορούν να μεταφερθούν από πόλη σε πόλη, παρά τις τεράστιες αποστάσεις της χώρας, με ταχύτητα χιλιομέτρων.

Ένα τρένο τύπου maglev που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 600 χιλιομέτρων την ώρα έκανε το ντεμπούτο του στο Qingdao της Κίνας. Αναπτύχθηκε από την κρατική China Railway Rolling Stock Corporation και θεωρείται το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο. Το “Maglev” είναι συντομογραφία της λέξης με την ακριβή ονομασία “μαγνητική αιώρηση”. Το τρένο φαίνεται να “αιωρείται χάρη σε μια ηλεκτρομαγνητική δύναμη που το ωθεί να γλιστρά πάνω από τις ράγες.

Ο Liang Jianying, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής μηχανικός της CRRC Sifang, δήλωσε στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι εκτός από την ταχύτητά του, το τρένο εκπέμπει χαμηλά επίπεδα ηχορύπανσης και απαιτεί λιγότερη συντήρηση από άλλα τρένα υψηλής ταχύτητας. Ένα πρωτότυπο του νέου τρένου maglev αποκαλύφθηκε στα μέσα ενημέρωσης το 2019. Την ίδια χρονιά, η Κίνα ανακοίνωσε φιλόδοξα σχέδια για την παροχή “κύκλων μεταφοράς 3 ωρών” μεταξύ μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δηλαδή από πόλη σε πόλη.

Ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στην Κίνα, η οποία στοχεύει στο να συνδέσει τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της με ένα τρένο για να μειώσει τον χρόνο και το κόστος που απαιτείται για να ταξιδέψει κανείς στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Προς το παρόν, το μέσο τρένο υψηλής ταχύτητας στην Κίνα μπορεί να τρέξει με περίπου 350 χλμ/ώρα, ενώ τα αεροπλάνα πετούν με 800-900 χλμ/ώρα. Τρένα όπως αυτό που παρουσιάστηκε στο Qingdao αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσαν να καλύψουν ένα κρίσιμο μεσαίο διάστημα.

Ωστόσο, αυτό που εμποδίζει το τρένο να είναι έτοιμο για να υποδεχτεί επιβάτες είναι η έλλειψη ολοκληρωμένων δικτύων γραμμών maglev. Μέχρι τώρα, η Κίνα διαθέτει μόνο μία γραμμή maglev για εμπορική χρήση, η οποία συνδέει το αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης με τον σταθμό Longyang Road στην πόλη. Το ταξίδι των 30 χιλιομέτρων διαρκεί περίπου 7,5 λεπτά, με το τρένο να αναπτύσσει ταχύτητα 430 χλμ/ώρα. Αρκετά νέα δίκτυα maglev φέρονται να βρίσκονται υπό κατασκευή, συμπεριλαμβανομένου ενός που συνδέει τη Σαγκάη με τη Χανγκζού και ενός άλλου που συνδέει την Τσενγκντού με την Τσονγκίνγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ