Ολυμπιακοί Αγώνες: Το Τόκιο λόγω πανδημίας δεν… θυμίζει διοργανώτρια πόλη

Διαφορετική θα είναι η φετινή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία, λόγω του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων.

88

Κι ενώ απομένουν λίγες ώρες για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και στο Τόκιο καταφθάνουν καθημερινά αθλητές και δημοσιογράφοι απ΄ όλον τον κόσμο, λόγω της πανδημίας η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας δεν θυμίζει διοργανώτρια πόλη της κορυφαίας γιορτής του αθλητισμού.

Ο κορονοϊός και τα περιοριστικά μέτρα, έχουν αλλάξει την εικόνα που συνηθίζεται σε μία πόλη που διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι λεωφόροι του Τόκιο έχουν στολιστεί με σημαίες των χωρών που συμμετέχουν στην διοργάνωση και με σημαίες «Τόκιο-2020», ενώ φωτογραφίες των μασκότ με τα μεγάλα λαμπερά μάτια, κοσμούν λεωφορεία και κτίρια.

Η ολυμπιακή ατμόσφαιρα απουσιάζει αισθητά, λόγω έλλειψης ενθουσιωδών φιλάθλων, την ώρα που και οι αθλητές δεν μπορούν να «απολαύσουν» το Ολυμπιακό Χωριό, δεδομένου ότι σχεδόν αποκλειστικά, προπονούνται και αγωνίζονται.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 20:00 και δεν σερβίρουν αλκοόλ. Παράλληλα, σχεδόν 950… επιλεγμένοι άνθρωποι (Ιάπωνες και ξένοι αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι) αναμένεται να παρευρεθούν στην αυριανή (23/7, 14:00 ώρα Ελλάδας) Τελετή Έναρξης, στο νέο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο, που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 68.000 θεατές.

Τι δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής

«Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις προηγούμενες διοργανώσεις (σ.σ. όπως εκείνη του Τόκιο, το 1964), όταν ολόκληρη η πόλη ήταν γεμάτη εορταστική διάθεση», θυμάται η Μιτσίκο Φουκούι, μία 80χρονη κάτοικος του Τόκιο, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Η 29χρονη Σέιρα Ονούμα είναι μία από τους πολλούς Ιάπωνες που συμμετείχαν σε κληρώσεις για να αποκτήσουν εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από την πανδημία Covid-19: «Είχα κερδίσει εισιτήρια για τους τελικούς του στίβου στο Εθνικό Στάδιο. Όμως απογοητεύθηκα από την απόφαση για την απαγόρευση προσέλευσης θεατών. Και τώρα, έχω χάσει εντελώς το ενδιαφέρον μου για την διοργάνωση».

Ωστόσο, υπάρχουν και… χαρούμενοι Ιάπωνες για την επικείμενη διοργάνωση, όπως η 45χρονη νοικοκυρά, Τομόκο Γιαμαγκούτσι: «Ελπίζω ότι όταν θα βλέπουμε την Ρικάκο Ικέε να κολυμπά, όλοι θα θέλουν να την υποστηρίξουν», αναφερόμενη στην Γιαπωνέζα πρωταθλήτρια, η οποία νίκησε την λευχαιμία και θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που φιλοξενεί η χώρα της.