Μύκονος: Πάγωσαν οι κρατήσεις μετά το lockdown

Το νησί των ανέμων ζει ένα χάος τις τελευταίες ώρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τοπικό lockdown.
μύκονος

Η Μύκονος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά τον αιφνιδιασμό των ανακοινώσεων για το lockdown. Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων, άρχισαν οι ακυρώσεις κρατήσεων, αλλά και οι επικοινωνίες με τουριστικά γραφεία και πελάτες από το εξωτερικό που ζητούσαν πληροφορίες.

Η Πολιτική Προστασία έκανε ειδική αναφορά στα ιδιωτικά πάρτι στο νησί, τα οποία το τελευταίο διάστημα ήταν στο επίκεντρο του προβλήματος.

Ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης ιδιωτικών συγκεντρώσεων εκτός χώρων εστίασης και επαγγελματικούς χώρους άνω των 20 ατόμων, έναντι αντιτίμου, ενώ στους τυχόν παραβάτες επιβάλλονται βαριά πρόστιμα, από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Στην σύσκεψη των δυο σωματείων επιχειρηματιών του νησιού, έπεσε η πρόταση να κλείσουν τα πάντα για δυο ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά απορρίφθηκε για έναν και μόνο λόγο, τον σεβασμό προς τους επισκέπτες. Τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που είναι στο νησί αυτή την περίοδο δηλαδή , οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτε για να πληρώσουν τα σπασμένα άλλων.

Η είδηση των περιοριστικών μέτρων κάνει το γύρο του κόσμου από το μεσημέρι, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στους περιορισμούς και το νέο καθεστώς που ισχύει στο νησί.

Με την Μύκονο, ωστόσο, να περνά επισήμως από χθες σε τοπικό αποκλεισμό μέχρι και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προεξοφλούν ήδη πως έρχεται «ντόμινο ακυρώσεων», σε μια στιγμή που είχε ξεκινήσει «μια σταθερή ροή τουριστών» προς τα μεγάλα ελληνικά νησιά.

Πολύ περισσότερο, όταν στο πακέτο των έκτακτων μέτρων που αποφασίστηκαν, επιβάλλεται «γενικό σιωπητήριο», δηλαδή απαγόρευση της μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο και της κυκλοφορίας από τη μία το βράδυ.

Την ίδια ώρα, τα απανωτά κρούσματα στην Μύκονο, σε συνδυασμό με την έλλειψη ισχυρών υγειονομικών υποδομών στο νησί, ικανών να αντέξουν την ανάγκη για μαζικά διαγνωστικά τεστ, αλλά και η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να καταγράψουν κάθε τυχόν παραβάτη στα δεκάδες, καθημερινά πάρτι οδήγησαν μοιραία στον αποκλεισμό του νησιού, με αρκετούς από τους επιχειρηματίες του κλάδου να θεωρούν ως σχεδόν ειλημμένη την απόφαση γενίκευσης των νέων μέτρων σε όλη την «πορτοκαλί» ζώνη.

Στο κυβερνητικό τραπέζι για τα τοπικά lockdown έχουν πέσει κιόλας πολλά μέτρα, όπως:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα
  •  Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Από την άλλη, ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, εξέφρασε έντονη ανησυχία σχετικά με την πορεία της τουριστικής σεζόν στη χώρα, αν τα μέτρα μη διάδοσης του κορονοϊού δεν τηρηθούν συνολικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ