SKY express: O στόλος μεγαλώνει με 6 υπερσύγχρονα ATR 72-600 – Τα σχέδια για μελλοντικές επενδύσεις

Η εταιρεία μεγαλώνει τον «πράσινο» στόλο της, αποκτώντας 6 ATR 72-600, και δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας παρά τις κρίσιμες συνθήκες. Τι λέει ο Ιωάννης Γρύλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου IOGR, για τη συγκεκριμένη επένδυση, ύψους 200 εκατ. ευρώ αλλά και αυτές που έρχονται.

«Η SKY express ανοίγει τα φτερά της και πετάει ακόμα ψηλότερα». Με αυτή τη φράση, ο Ιωάννης Γρύλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου IOGR, έδωσε το σύνθημα για τη νέα εποχή της SKY express, που ξεκίνησε το 2020 με την απόκτηση 6 Airbus A320neo και συνεχίζεται τώρα με την αγορά 6 νέων υπερσύγχρονων ATR 72-600.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10/7 στην Πάρο για την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας, ο επικεφαλής της εταιρείας – που έφθασε στο νησί με τους υπόλοιπους καλεσμένους με το πρώτο εκ των νέων αεροσκαφών που έχει παραδοθεί στην εταιρεία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μεγαλώνουμε και ανανεώνουμε το στόλο μας, αυξάνουμε τους προορισμούς μας, εκσυγχρονίζουνε τη λειτουργία μας. Η απόκτηση 6 νέων υπερσύγχρονων ATR 72-600 αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στην πορεία της SKY express. Μετά τα 6 καινούργια Airbus A320neo που ήδη επιχειρούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε 8 χώρες, τα ATR μας έρχονται να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό και την προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Με σεβασμό στους επιβάτες μας, στο περιβάλλον και σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της πατρίδας μας».

Η απόκτηση των νέων αεροσκαφών SKY express αποτελεί πράγματι έναν δυνατό συμβολισμό και μια ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Γρύλο, η εταιρεία επένδυσε φέτος 700 εκατ. ευρώ, από ίδια μέσα και όχι τραπεζικό δανεισμό,  σε νέα αεροπλάνα και πλέον διαθέτει τον νεότερο και πιο «πράσινο» στόλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για το επίτευγμα αυτό, ο CEO της εταιρείας εξέφρασε ένα δημόσιο ευχαριστώ στους ανθρώπους της SKY express, οι οποίοι όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι τεχνοκράτες», αλλά «έχουν αγάπη και βάζουν ψυχή στη δουλειά τους», καταφέρνοντας έτσι να διαχειριστούν τεράστια projects όπως την αγορά 12 αεροπλάνων, εν καιρώ πανδημίας.

Σημειώνεται ότι τα νέα αεροσκάφη είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της εγχώριας αεροπλοΐας. Σε συνδυασμό με τους έμπειρους πιλότους της SKY express καθίστανται ιδανικά για τις γεωγραφικές συνθήκες μετακίνησης εντός Ελλάδας και ειδικότερα στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο η SKY express δεν σκοπεύει να περιοριστεί εκεί. Όπως δήλωσε ο κ. Γρύλος, η εταιρεία τώρα θα περιμένει την ευκαιρία να ανοιχτεί και σε νέες ηπείρους εκτός Ευρώπης, με έμφαση την Ανατολή. Το συγκεκριμένο φιλόδοξο πλάνο, απαιτεί βέβαια όπως παραδέχθηκε άλλου τύπου αεροπλάνα, τα οποία ίσως έχει στη διάθεσή της η SKY express τα επόμενα χρόνια.

Επανερχόμενος στην απόκτηση των ATR 72-600 και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο τέτοιων επενδύσεων, ο επικεφαλής της εταιρείας δήλωσε ότι «όταν φτάνεις στον πάτο, η επένδυση μόνο επιτυχία μπορεί να έχει» ενώ προχώρησε στην εκτίμηση ότι τα προβλήματα της πανδημίας θα έχουν λήξει οριστικά μέσα στο 2022. Πάνω σε αυτό, συμπλήρωσε ότι η SKY express έχει φτιάξει το business plan της για να αντέξει σίγουρα ένα χρόνο ακόμα σε συνθήκες πανδημίας. Αν το χρονικό όριο αυτό ξεπεραστεί τότε ίσως η εταιρεία ζητήσει κρατική βοήθεια, σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτό είναι ωστόσο το τελικό σενάριο.

Σχετικά με τις ευρύτερες επενδύσεις του ομίλου IOGR, ο Ιωάννης Γρύλος δήλωσε ότι ο όμιλος «κοιτάζει» το λιμάνι του Ηρακλείου, ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και άλλες επενδύσεις σε υποδομές με μια στοιχειώδη «ασφάλεια». Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επένδυση του ομίλου ήταν στην εταιρεία «Βιολογικό Χωριό», το 2021, ενώ πριν από αυτή, η επένδυση στον όμιλο Hotel Brain.

«Ευχόμαστε κι άλλες αεροπορικές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της SKY express»

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ATR Stefano Bortoli ο οποίος ταξίδεψε από τη Γαλλία για τον σκοπό αυτό.  Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη νέα συνεργασία με την SKY express, ο Stefano Bortoli, ATR Chief Executive τόνισε: «Δεν υπάρχει καλύτερη και πιο βιώσιμη λύση που να προσφέρει ουσιαστική συνδεσιμότητα από το ATR 72-600, το σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη περιφερειακή αεροπορία. Σύμφωνα με μελέτες, μια αύξηση 10% στις περιφερειακές πτήσεις μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχη ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ κατά 5% αποδεικνύοντας την αξία των περιφερειακών αεροπορικών μεταφορών και το θεμελιώδη ρόλο της περιφερειακής σύνδεσης. Ευχόμαστε και άλλες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της SKY express και να εμπιστευτούν τα αεροσκάφη turboprop τα οποία αποτελούν την πλέον ανταγωνιστική λύση για τη μείωση των εκπομπών στις αερομεταφορές».

«Μια ημέρα ελπίδας και ανθεκτικότητας»

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, που έδωσε επίσης το παρών μίλησε για μια «ημέρα ελπίδας και ανθεκτικότητας» και συνεχάρη την εταιρεία για τις επενδύσεις της. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώνοντας περιφέρειες και προορισμούς, η SKY express βελτιώνει πέρα από τις μεταφορές, την ίδια την οικονομία και το εμπόριο και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κοβαίος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε φτερά και μας τα δίνει η SKY express», ενώ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε ότι «συμφωνίες όπως της SKY Express με την ATR αποτελούν σημάδια για ένα καλύτερο μέλλον. Κάποιοι έχουν δει την προοπτική ή την κτίζουν. Αυτές οι συμφωνίες ανοίγουν το έδαφος για να φέρουμε θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ