Intrum: Πώς «βλέπουν» οι ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις την επόμενη μέρα της πανδημίας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας European Payment Report για το 2021, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διακρίνουν βελτιωμένες προοπτικές για τη μετά-covid εποχή, ενώ περισσότερο συγκρατημένοι είναι οι εκπρόσωποι της ελληνικής αγοράς.

Tην 23η έκδοση του European Payment Report για το 2021 παρουσιάζει η Intrum. Σύμφωνα με την έκθεση, οι μισές εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ικανοποίηση που επιβίωσαν κατά τη διάρκεια του 2020. Ταυτόχρονα, η πραγματικότητα διέψευσε τις αρνητικές εκτιμήσεις χάρη στις κρατικές ενισχύσεις, αλλά και στα νέα, ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα που αναπτύσσονται συνεχώς. Ωστόσο, πολλές εταιρίες αντιμετωπίζουν πιέσεις και ανυπομονούν για μία νέα αναπτυξιακή φάση.

Παρά τις κρατικές ενισχύσεις που βοήθησαν τις επιχειρήσεις ώστε να μην χρεωκοπήσουν, οι μισές από τις εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνωρίζουν με ικανοποίηση ότι επιβίωσαν το 2020. Από την άλλη πλευρά, πολλές κατάφεραν να έχουν εξαιρετικές επιδόσεις μέσω της ψηφιοποίησης των επιχειρηματικών τους μοντέλων και της εφαρμογής δυναμικότερων πρακτικών για τη διαχείριση των πιστώσεων – και πλέον ευδοκιμούν. Ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι αισιόδοξες για το μέλλον, σχεδιάζουν τολμηρές στρατηγικές πρωτοβουλίες και εξασφαλίζουν ταμειακές ροές και ρευστότητα.

Όμως, ο πραγματικός αντίκτυπος της πανδημίας όσον αφορά τις πληρωμές δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί. Πολλές επιχειρήσεις ποτέ δεν υπήρξαν περισσότερο ανήσυχες από ό,τι σήμερα για τη δυνατότητα των οφειλετών τους να πραγματοποιούν πληρωμές», δηλώνει ο Anders Engdahl, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum.

Παρότι η πανδημία προξένησε παγκόσμια αναστάτωση και οικονομική αναταραχή, το European Payment Report της Intrum για το 2021 διαπιστώνει ότι σήμερα το 45% των επικεφαλής στις επιχειρήσεις είναι πιο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη από ό, τι ήταν εδώ και πολλά χρόνια και ξεκινούν σημαντικές στρατηγικές πρωτοβουλίες.

Μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το 39% δηλώνει ότι έχει επιταχύνει την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων τους λόγω του Covid-19.

Ταυτόχρονα, ο πραγματικός αντίκτυπος της πανδημίας στις πληρωμές δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί. Οι κρατικές ενισχύσεις σε συνδυασμό με την αυξανόμενη απροθυμία των επιχειρήσεων να διαπραγματευτούν πιο μακροχρόνιους όρους πληρωμής στήριξαν τη ρευστότητα κατά την προηγούμενη χρονιά. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (62%) δηλώνουν ότι ποτέ δεν ήταν τόσο ανήσυχοι για τη δυνατότητα των οφειλετών τους όσον αφορά την καταβολή πληρωμών. Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 66% όλων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προβλέπουν σημαντικό κίνδυνο ανάπτυξης εκπρόθεσμων και μη πληρωμών και καθώς αποσύρεται η κρατική υποστήριξη, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Η καταβολή πληρωμών καλύπτεται από την κρατική υποστήριξη – αλλά αυτή δεν είναι η πλήρης εικόνα

Ωστόσο, οι εταιρίες στην Ευρώπη δεν επιβίωσαν μόνο χάρη στην κρατική υποστήριξη και την ενισχυμένη ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η έκθεση δείχνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει προληπτικά μία προσέγγιση για το μετριασμό της πίεσης της ρευστότητας και του κινδύνου των εκπρόθεσμων πληρωμών.

Περισσότερες από 6 στις 10 (65%) μικρές και μεσαίες εταιρίες δηλώνουν ότι η πανδημία τους ώθησε να βελτιωθούν σε αυτόν τον τομέα, σε σύγκριση με το 46% των μεγάλων εταιριών. Επιπλέον, εντός του 2021 και έως σήμερα, σημειώνεται πτώση 20% από το προηγούμενο έτος σε εταιρίες που έχουν αποδεχτεί πιο μακροχρόνιους όρους πληρωμής από ό, τι θα επιθυμούσαν ώστε να διατηρήσουν τις σχέσεις με τους πελάτες.

Οι επιχειρήσεις βλέπουν τις εκπρόθεσμες πληρωμών ως κοινωνικό ζήτημα και ζητούν συνολικές λύσεις

Υπό το πρίσμα του Covid-19, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων προβλέπουν αβεβαιότητα για αρκετά χρόνια. Περίπου το ήμισυ όσων έχουν διαπιστώσει μείωση κερδών δηλώνουν ότι η επιστροφή των επιχειρήσεων στην κανονικότητα αναμένεται το 2022 ή το 2023. Ωστόσο, το 73% των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη αναμένουν ότι τα προγράμματα εμβολιασμού θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις επιδόσεις τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η ανησυχία σήμερα, σε σύγκριση με την περυσινή έκθεση, εστιάζει λιγότερο στη διασφάλιση της επιβίωσης και περισσότερο στην ανάπτυξη και τις νέες προσλήψεις.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (37%) δηλώνουν ότι οι εκπρόθεσμες πληρωμές επιδρούν απαγορευτικά στην ανάπτυξη. Το 70% ισχυρίζεται ότι οι ταχύτερες πληρωμές από τους οφειλέτες θα τους επέτρεπαν να επενδύσουν στη βελτίωση της απόδοσης της βιωσιμότητάς τους και να επιδιώξουν την καινοτομία μέσω ψηφιακών στρατηγικών. Πολλές εταιρίες πιστεύουν ότι η ανεξάρτητη δράση δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των εκπρόθεσμων πληρωμών, καθώς τις αντιμετωπίζουν ως κοινωνικό ζήτημα που πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη νέα, πανευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος, η έκθεση δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον υπεύθυνο χειρισμό των πληρωμών, τη χρηστή διαχείριση πιστώσεων και την πρόσβαση σε ίσους όρους. Οι βιώσιμες ταμειακές ροές και η μακροπρόθεσμη κερδοφορία είναι πιο σημαντικές από ποτέ για να επιτρέψουν στις εταιρίες να αδράξουν τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική που διαβλέπουν στον ορίζοντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ