Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Συνάντηση Μητσοτάκη-Τζόνσον με φόντο την άρση των τουριστικών περιορισμών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας, η οποία κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών για τα ταξίδια των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία τον ενημέρωσε για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας, η οποία κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογο του για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες εξέτασαν, ακόμη, την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-ΗΒ, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου καθώς και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τη Συμμαχία μέσα από την Ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τζόνσον για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη Διάσκεψη Κορυφής Ηγετών, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26), τον Νοέμβριο 2021, στη Γλασκώβη, την οποία αποδέχτηκε.