ΟΟΣΑ: Η ψυχική υγεία διαταράσσει το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΟΣΑ κινδυνεύουν από την ψυχική υγεία των πολιτών τους σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η ψυχική υγεία των ανθρώπων έχει κλονιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Πολλοί είναι αυτοί που εμφανίζουν χρόνια ψυχικά νοσήματα ή σωματικές ασθένειες. 

Η πανδημία του κορωνοϊού έπαιξε άμεσο ρόλο στην αύξηση αυτών των νοσημάτων. Το γεγονός αυτό αποτελεί ύψιστης σημασίας και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση αφού επηρεάζει και άλλους τομείς της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Ορισμένοι από αυτούς είναι η εργασία, η σωματική άσκηση, η κοινωνική ζωή και οι υπηρεσίες υγείας. 

Το 4% του ΑΕΠ της ΕΕ αντιστοιχεί στο κόστος της αντιμετώπισης των ψυχικών νοσημάτων. Αυτή μπορεί να επέλθει είτε μέσω θεραπείας είτε μέσω της μείωσης θέσεων εργασίας με την παράλληλη μείωση της παραγωγικότητας.

Οι νοσούντες θα πρέπει να υποστηριχθούν, ενώ παράλληλα πρέπει να διασωθεί ο αντίκτυπος που έχει στην οικονομία και την κοινωνία. Έτσι, ο ΟΟΣΑ μεριμνά για το πρόβλημα μέσω επενδύσεων και αύξησης της ποιότητας φροντίδας.

Προσπαθεί να καταστήσει την ψυχική υγεία ως βασικό ζήτημα της πολιτικής ατζέντας των κρατών-μελών του, κάτι που δεν είναι δεδομένο για τις υπόλοιπες χώρες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ