Ο νέος Διεθνής Κώδικας έρχεται να ανακουφίσει τους ταξιδιώτες του κόσμου

Η καθιέρωση κανόνων σε παγκόσμια εμβέλεια ήταν μία ανάγκη που συνειδητοποίησε ο Παγκόσμιο Οργανισμός Τουρισμού με τον χειρότερο τρόπο, την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα σύνορα πολλών χωρών ανοίγουν και το τουριστικό κύμα για φέτος έχει ξεκινήσει. Στα πλαίσια της έναρξης των ταξιδιών, ο Παγκόσμιο Οργανισμός Τουρισμού θέλησε να δώσει μία επιπλέον "χείρα βοηθείας" στους ταξιδιώτες. Πώς θα γίνει αυτό;

Πιο ειδικά, ο ΠΟΤ αποφάσισε να διεξάγει έναν νέο "Διεθνή Κώδικα για την Προστασία των Τουριστών". Η απόφαση αυτή ήρθε ως απότοκο του χάους και τη δυσφορίας των τουριστών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, την περασμένη χρονιά.

«Καταρχάς, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως είναι μία πανδημία, ένας σεισμός, ένα τσουνάμι ή μία σύγκρουση, οι τουρίστες θα έχουν εξασφαλισμένη μία ελάχιστη βοήθεια, αν βρεθούν εγκλωβισμένοι στην χώρα που επισκέπτονται. Επίσης θα έχουν ιατρική φροντίδα αν χρειαστεί, επαναπατρισμό, διευκόλυνση για τη βίζα. Όλες τις ελάχιστες εγγυήσεις, για να νοιώθουν ασφαλείς και να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους», δηλώνει η Νομική Σύμβουλος του ΠΟΤ, Αλίθια Γκόμεθ.

Στην προετοιμασία του Κώδικα συνεισφέρουν πάνω από 100 χώρες και παράγοντες του ιδιωτικού τομέα, όπως ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες που συμφωνούν με την οριοθέτηση κανόνων με διεθνή ισχύ.

Δυστυχώς, ο Διεθνής Κώδικάς δεν θα είναι έτοιμος γι' αυτήν την τουριστική σεζόν και προορίζεται για τον φθινόπωρο. Οι συνομιλίες προχωρούν σταθερά, ενώ μάλιστα έλαβε και την θετική υποστήριξη από την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Σκοπός είναι η καθιέρωση ελάχιστων διεθνών κανόνων που θα προστατεύουν τους τουρίστες σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης. Η εμπειρία από την πανδημία του κορωνοϊού βοηθάει πολύ στην δημιουργία του.

Η τελική διαμόρφωση του "Διεθνούς Κώδικα για την Προστασία των Τουριστών" αναμένεται, όπως αναφέρθηκε, το φθινόπωρο και πρέπει να λάβει την έγκριση των κρατών-μελών του ΠΟΤ. Το επόμενο βήμα είναι η καθιέρωση ειδικής σχετικής νομοθεσίας από το καθένα, που θα είναι υποχρεωτική για τους εθνικούς παράγοντες του κλάδου