Χάρτινος δρόμος κυριολεκτικά, και όχι μεταφορικά

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, θα ήταν αδιανόητο να μην αναφερθούμε σε ένα μεγάλο βήμα για τον δρόμο προς μία φιλική προς το περιβάλλον ζωή.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την πόλη της Βαλένσια από την ομώνυμη αθλητική ομάδα. Όμως, ποιος θα περίμενε ότι η πόλη αυτή θα γίνει γνωστή για ένα μεγάλο βήμα στο μέλλον του περιβάλλοντος; Ο χάρτινος δρόμος που κατασκευάστηκε στην περιφέρεια της Βαλένσια αποτελεί μία πρωτοποριακή δράση για την εξάλειψη του άνθρακα στην οικοδομική τεχνολογία

Η ισπανική εταιρεία Acciona χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, στάχτη χαρτιού για την κατασκευή ενός μεγάλου δρόμου στην περιοχή της La Font de la Figuera. 

Ένας από τους πρωτοπόρους-αντιπροσώπους της εταιρείας, Juan Jose Cepria Pamplona, σημειώνει: “Στην κατασκευή των δρόμων χρειαζόμαστε τα πιο ανθεκτικά υλικά. Και γι’ αυτό, χρησιμοποιούμε συνήθως τσιμέντο. Αυτή η χάρτινη στάχτη δεν μοιάζει μόνο με τσιμέντο. Εκπληρώνει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις του τσιμέντο, αλλά είναι, επίσης, φιλικό προς το περιβάλλον”.

Ο χάρτινος δρόμος, δηλαδή, δεν θα βοηθήσει μόνο σε ένα μέλλον πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και θα αντικαταστήσει πλήρως το ανθεκτικό τσιμέντο που χρησιμοποιείται χρόνια. Η εταιρεία πιστεύει ότι με αυτήν την τεχνολογία θα μπορέσει να κόψει πλήρως την χρήση άνθρακα

“Ο πιθανός αντίκτυπος του σχεδίου αυτού είναι τεράστιος. Έχουμε υπολογίσει ότι μπορούμε να διασώσουμε 65-75% από τις συσχετισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και εάν ‘πολλαπλασιάσουμε’ τα έργα μας θα μπορούσαμε να σώσουμε έως 18,000 τόνους τσιμέντο τον χρόνο”, λέει ο Juan.

Επιπλέον, το όφελος από αυτό το πρότζεκτ δεν είναι μόνο η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το χαρτί που χρησιμοποιείται προέρχεται από χάρτινα σκευάσματα που προορίζονταν στα σκουπίδια. Τώρα με αυτήν την τεχνολογία, τα σκουπίδια μετατρέπονται σε κατασκευαστικά υλικά.

Η Acciona δεν θέλει να μείνει, όμως, μόνο εδώ. Ήδη σχεδιάζει άλλα δύο δοκιμαστικά έργα, που θα την φέρουν πιο κοντά στον τελικό της στόχο, την κατασκευή τέτοιων έργων παγκοσμίως

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ