Κλειστά τα σύνορα της Βρετανίας για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Μεγάλη Βρετανία θα αρνείται την είσοδο όλο και σε περισσότερους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται την είσοδο στους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το χαμηλό ποσοστό των ταξιδιών τον περασμένο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο απέκλεισε τη είσοδο σε 3,294 πολίτες της ΕΕ από την αρχή του Ιανουαρίου έως τον Μάρτιο. Κάτι απίστευτα παράδοξο, αφού πέρσι την ίδια εποχή είχε απαγορεύσει την είσοδο σε 493. 

Η συμπεριφορά αυτή φέρνει αναδεικνύει την μετά το Brexit σχέση της ΕΕ με την Βρετανία. Γίνεται αντιληπτό ότι οι κανονισμοί της Visa είναι πιο αυστηροί και το ταξίδι προς τις βρετανικές πόλεις πιο δύσκολο. 

Βέβαια, η δυσκολία εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποδοθεί και στα αυστηρά μέτρα, σε συνδυασμό με τα μεγάλα lockdowns λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που πέρασε η χώρα τον τελευταίο χρόνο. Γεγονός που έκανε την κυβέρνηση πιο επιφυλακτική, ώστε να μην επαναληφθεί μία δραματική μνήμη. 

Πολλοί ήταν αυτοί που έφτασαν μέχρι τα σύνορα μέσω θαλάσσης και αέρα, αλλά δεν κατάφεραν να εισέλθουν και εκδιώχθηκαν από τις βρετανικές αρχές. Περίπου 2,000 ήταν ρουμανικής καταγωγής και 300 βουλγαρικής. Έως τώρα δεν έχει δοθεί κάποια εξήγηση γι’ αυτό.

Visa για εργασία και σπουδές

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την μεγάλη προσέλευση κατοίκων της ΕΕ για εργασία και σπουδές, η κυβέρνηση ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν ορισμένες ειδικές προϋποθέσεις για την χορήγηση Visa. Ωστόσο, θα δημοσιευθούν ειδικές άδειες που θα διευκολύνουν την μετακίνηση αυτών των ατόμων.

Το Brexit έχει αλλάξει την σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και ειδών φαίνεται ότι προκαλεί τα πρώτα σημαντικά προβλήματα της νέας εποχής. Οι ειδικοί, μάλιστα, πιστεύουν ότι το ποσοστό απαγόρευσης εισόδου στην Βρετανία θα ανέβει κι άλλο, ενώ ήδη έχει αυξηθεί κατά 570% από πέρσι. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ