Κυριάκος Μητσοτάκης: Το pancake sorting και η καινοτομία στην Ελλάδα

Όσα είπε ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια του νέου κέντρου Ανάπτυξης της Applied Materials στην Ελλάδα.
επέτειος αποκατάστασης δημοκρατίας

Το 1975,ο μαθηματικός Jacob Goodman καθηγητής στο City College της Νέας Υόρκης δίπλωνε και στοίβαζε τις σιδερωμένες πετσέτες για να βοηθήσει την σύζυγο του. Όταν ολοκλήρωσε την στοίβα, το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποίησε, αποφάσισε να τις ξαναστοιβαξει κατά φθίνουσα σειρά μεγέθους από κάτω προς τα πάνω, όμως δεν υπήρχε χώρος για να φτιάξει μια δεύτερη στοίβα. Έκανε λοιπόν το εξής: ξεκινώντας από πάνω αναποδογύρισε μικρές στοίβες από πετσέτες όσες φορές χρειάστηκε για να προκύψει η φθίνουσα διάταξη. Αναρωτήθηκε λοιπόν πως θα μπορούσε το πρόβλημα αυτό να γενικευτεί και να το δημοσιεύσει στον περιοδικό American Mathematical Monthly. Ο Goodman αναδιατύπωσε το πρόβλημα αλλάζοντας τις “πετσέτες” με “τηγανίτες” και το δημοσίευσε.

Το πρόβλημα ονομάστηκε η ταξινόμηση της στοίβας με τις τηγανίτες (Pancake sorting) και μέχρι σήμερα παραμένει ένα ανοικτό πρόβλημα που έχει ως εξής: Αν δοθεί μια τυχαία διατεταγμένη στοίβα από τηγανίτες, πως μπορούμε να τις διατάξουμε από κάτω προς τα πάνω κατά φθίνουσα διάταξη μεγέθους επιφανείας με όσο το δυνατό λιγότερες κινήσεις με μια σπάτουλα. Το πρόβλημα αυτό, έλυσαν πρώτοι το 1979, κρατώντας το ρεκόρ του καλύτερου αλγορίθμου για…το γύρισμα τηγανίτας επί 30 χρόνια,  ο Bill Gates και ο  Έλληνας Χρήστος Παπαδημητρίου.

Με αυτή την ιστορία ξεκίνησε τη μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εγκαίνια του νέου Development Center της Think Silicon στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Μεταμόρφωση. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο γεγονός, παραλληλίζοντας τo πρόβλημα με τις τηγανίτες με την πορεία της καινοτομίας στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά διερωτήθηκε πόσα “γυρίσματα” χρειάζονται για να ανασυγκροτηθεί η οικονομία, πόσες κινήσεις απαιτούνται για να μπει μια νέα τάξη στην πορεία της χώρας.

Απαντώντας στα ερωτήματα αυτά, φάνηκε σίγουρος πως η Ελλάδα έχε μπει σε μια νέα ρότα όσον αφορά την οικονομία και την καινοτομία και τόνισε πως επενδύσεις όπως αυτές της Applied Materials το αποδεικνύουν. Στάθηκε σε άλλες επενδύσεις, όπως αυτές της Microsoft και της Volkswagen και υπογράμμισε το κλίμα εμπιστοσύνης που δημιουργεί πλέον η Ελλάδα σε μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει αυτό το κλίμα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι γνωστή μόνο για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το φαγητό, αλλά και για την τεχνολογία και την καινοτομία που παράγει καθώς και για τις συνθήκες που δημιουργεί για τους επενδυτές. Ήδη όπως είπε, το οικοσύστημα καινοτομίας ανθίζει και κλάδοι όπως το Agritech και η υγεία ακμάζουν και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί. Το μόνο σίγουρο, είπε, είναι ότι η κυβέρνησή του θα παλέψει προς αυτήν την κατεύθυνση όπως ήδη κάνει με διάφορες δράσεις και νομοθετήματα.

Σχετικά με την Applied Materials και τη Think Silicon, εξέφρασε τη χαρά του για το άνοιγμα του νέου κέντρου και τη συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και δήλωσε σίγουρος ότι η συνεργασία μεταξύ της εταιρείας και της χώρας θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ