Workearly: Η καινοτομία για επιτυχημένη καριέρα στον καλά αμειβόμενο χώρο της τεχνολογίας!

Η ομάδα της Reatcode, που αποτελείται από ένα μεγάλο δίκτυο έμπειρων επαγγελματιών και συνεργατών απ’ όλο τον κόσμο, προσφέρει ολοκληρωμένες και καινοτόμες συμβουλευτικές υπηρεσίες τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ενδιαφερόμενους που επιθυμούν μια επιτυχημένη καριέρα στην αναπτυσσόμενη και «περιζήτητη» αγορά του ICT.

Το Workearly είναι μια μοναδική στο είδος της online coaching υπηρεσία, όπου παρέχεται ένας συνδυασμός εκπαίδευσης, όσον αφορά στις δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσει κάποιος ώστε να εισχωρήσει ή να εξελιχθεί επαγγελματικά στην αγορά της τεχνολογίας, και εξατομικευμένης στρατηγικής, προκειμένου να κάνει τα σωστά βήματα για να πραγματοποιήσει τους στόχους του με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.

Απευθύνεται σε οποιονδήποτε επαγγελματία βρίσκεται στο χώρο του ΙΤ ή προέρχεται από πεδία θετικών επιστήμων, οικονομικών, management κ.λπ. και θέλει να μπει και να εξελιχθεί στην αγορά της τεχνολογίας αποτελεσματικά και γρήγορα. Μέχρι στιγμής, το Workearly έχει επιλεχθεί από περισσότερους από 300 επαγγελματίες, μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του στην Ελλάδα, με πολλούς να είναι στελέχη εταιρειών με θέσεις ευθύνης σε μεγάλες πολυεθνικές.

Συνομιλήσαμε με τον Ευθύμη Βαφειάδη και τον Δημήτρη Κυριακάτη, Co-Founders και Managing Directors στη Reatcode LTD, για τις μοναδικές υπηρεσίες του Workearly, τη Reatcode αλλά και για όλες τις εξελίξεις της ακμάζουσας αγοράς στελεχών ICT.

Μπορείτε να μας πείτε την ιστορία πίσω από τη Workearly; Πότε και γιατί πάρθηκε η απόφαση για τη δημιουργία της;

E. Βαφειάδης – Δ. Κυριακάτης: Η ιδέα για τη δημιουργία προέκυψε κατά τη διάρκεια συνεργασιών με εταιρείες του κλάδου, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατά το παρελθόν, όπου διαπιστώθηκε το γνωσιακό κενό και η έλλειψη προσανατολισμού που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, ιδιαίτερα στους νεοεισερχόμενους στο χώρο υποψηφίους, τόσο σε αμιγώς τεχνικούς όσο και σε υβριδικούς ρόλους, σχετικά με τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για μια επιτυχημένη καριέρα.

Κοινώς, οι περισσότεροι υποψήφιοι, ενώ έχουν εκπαιδευτεί ακαδημαϊκά, δεν γνωρίζουν πού να εστιάσουν γνωσιακά σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται από θέσεις ή να μην πετυχαίνουν τους στόχους τους στο βαθμό που θέλουν. Αυτό το κενό εντοπίσαμε κατά την επαγγελματική μας πορεία και θέλαμε να το καλύψουμε, δηλαδή την επικαιροποίηση των skills καθώς και το κομμάτι της στρατηγικής για έναν επαγγελματία του ΙΤ, είτε αυτός είναι junior είτε senior.

Η συγκεκριμένη ανάγκη διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για technical ρόλους, όπου είδαμε ότι οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο υποψήφιοι είχαν μεγάλη έλλειψη προσανατολισμού σχετικά με τις απαιτήσεις του σύγχρονου industry και πολλοί επαγγελματίες οι οποίοι ήταν χρόνια στην αγορά δεν είχαν επικαιροποιήσει τα skills τους, είχαν γνώσεις παρωχημένων τεχνολογιών, που δεν είναι πλέον σε ζήτηση, και γι’ αυτόν το λόγο δεν ήταν πλέον ανταγωνιστικοί, παρά την πολυετή εμπειρία τους.

Η ψηφιακή επανάσταση που συντελείται γύρω μας έχει δημιουργήσει τεράστια ανάγκη για δεξιότητες στο χώρο του ΙΤ και των μηχανικών λογισμικού. Ποιες είναι αυτές που θα κυριαρχήσουν το 2021 αλλά και τα επόμενα έτη;

E. Βαφειάδης – Δ. Κυριακάτης: Είμαστε πλέον στην εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, που αποτελεί το συσχετισμό μεταξύ του φυσικού, του ψηφιακού και του βιολογικού κόσμου. Η ψηφιακή επανάσταση ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε επεμβαίνοντας σχεδόν σε κάθε επιχειρηματικό τομέα.

Γι’ αυτόν το λόγο, η ζήτηση επαγγελματιών με δεξιότητες στο χώρο του ΙΤ και των μηχανικών λογισμικού έχει αυξηθεί ραγδαία και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχίσει να αυξάνεται το ίδιο επιθετικά και τα επόμενα χρόνια.

Τεχνολογίες αιχμής, όπως ενδεικτικά η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το Internet of Things (IoT), το Blockchain, τα Data Analytics / Machine Learning και το Cloud Computing θα κυριαρχήσουν ως τάσεις και τα επόμενα χρόνια στην παγκόσμια τεχνολογική σκηνή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια ζήτηση σε δεξιότητες σχετικές με τις παραπάνω τεχνολογίες όπως επίσης και στα πεδία Mobile and App Development, DevOps, Cybersecurity, Business Intelligence (BI) Analysis, Agile & Project Management και QA automation.

Ποιο είναι το προφίλ των υποψηφίων που μπορούν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τις υπηρεσίες σας;

E. Βαφειάδης – Δ. Κυριακάτης: Το Workearly απευθύνεται σε οποιονδήποτε επαγγελματία βρίσκεται στο χώρο του ΙΤ ή προέρχεται από τα πεδία των θετικών επιστήμων, των οικονομικών, του management κ.λπ. και θέλει να μπει και να εξελιχθεί στην αγορά
της τεχνολογίας αποτελεσματικά.

Η πλειονότητα των πελατών μας ανήκει στο ηλικιακό εύρος 30-40 και είναι επαγγελματίες στο ΙΤ ή σε άλλους κλάδους. Με τη δουλειά που έχουμε κάνει μαζί, έχουν εξελιχθεί ή έχουν κάνει επιτυχημένη επαγγελματική επανεκκίνηση. Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα προφίλ των επαγγελματιών που μας προσεγγίζουν και αναλαμβάνουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες βάσει του background τους: στους επαγγελματίες με background στο ΙΤ, είτε ακαδημαϊκά είτε εργασιακά, και στους επαγγελματίες με background εκτός ΙΤ, που προέρχονται από τους κλάδους των οικονομικών, του management και των θετικών επιστημών.

Έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που είναι σε junior level και θέλουν να ξεκινήσουν την καριέρα τους σε κάποια ειδικότητα ή σε senior level με χρόνια επαγγελματική εμπειρία που θέλουν να εξελιχθούν και να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους προφίλ τόσο σε επίπεδο δεξιοτήτων όσο και στρατηγικής.

Αναλαμβάνουμε όλες τις ειδικότητες γύρω από το ΙΤ, με μεγαλύτερη συχνότητα αυτές που έχουν μεγάλη ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως Data / ΒΙ Analysts, Software Engineers, QA Engineers και τους εκπαιδεύουμε σε skills όπως SQL, Python / Java / Javascript, Reporting / Visualization & Automation tools.

Όσον αφορά τους επαγγελματίες με background εκτός ΙΤ, που προέρχονται από τους κλάδους των οικονομικών, του management και των θετικών επιστημών, πολλές φορές έρχονται σε εμάς άνθρωποι που δεν ξέρουν ποια ειδικότητα να ακολουθήσουν, δεν γνωρίζουν τους ρόλους ή έχουν μια εσφαλμένη εντύπωση για το ποια ειδικότητα τους ταιριάζει και τους συμφέρει να επενδύσουν.

Πολλοί ρόλοι δεν είναι αμιγώς τεχνικοί αλλά υβριδικοί, επομένως απαιτούν και τεχνολογικές αλλά και business γνώσεις. Συνεπώς το πτυχίο στο ΙΤ δεν είναι απαραίτητο για πολλές από αυτές. Ένα background στις θετικές επιστήμες, στα οικονομικά ή στη διοίκηση επιχειρήσεων, είναι αρκετό ώστε να καλυφθούν τα ακαδημαϊκά standards.

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί ο ρόλος του BI Analyst που θα μπορούσε να ταιριάξει σε επαγγελματίες από άλλους κλάδους, αν ενισχύσουν τα τεχνικά τους skills, και είναι σε τεράστια ζήτηση αυτήν τη στιγμή. Πολλές φορές, οι υποψήφιοι αυτοί μπορεί να έχουν και πλεονέκτημα λόγω της προηγούμενης εμπειρίας τους στο business κομμάτι, μια ζωτικής σημασίας δεξιότητα για τη μετάφραση των αποτελεσμάτων ανάλυσης. Έχουμε ήδη success stories ανθρώπων που προέρχονταν από διαφορετικούς κλάδους, δουλέψαμε μαζί και τώρα έχουν εξ αποστάσεως συμβόλαια με εταιρείες στο Λονδίνο ή σε άλλες αγορές.

Ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες σας και ποιο το καινοτομικό τους στοιχείο;

E. Βαφειάδης – Δ. Κυριακάτης: Η ιδιαιτερότητα του Workearly, που το καθιστά μοναδικό στο είδος του, είναι ότι, σε αντίθεση με υπηρεσίες καθαρά συμβουλευτικού χαρακτήρα, περιλαμβάνει κυρίως εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση με γνώμονα τις τάσεις της αγοράς.

Συνδυάζεται, φυσικά, και με career coaching, ώστε να πετυχαίνουμε συνδυαστικά το βέλτιστο αποτέλεσμα. Έχοντας την πραγματική εικόνα της διαδικασίας των προσλήψεων, προετοιμάζουμε τους υποψηφίους και τους εκπαιδεύουμε ώστε να αναπτύξουν την καριέρα
τους αποτελεσματικά. Τα προγράμματα είναι τελείως εξατομικευμένα και διαφέρουν ανά
περίπτωση, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένας συνδυασμός τόσο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις τεχνολογίες που απαιτούνται, όσο και δημιουργίας σχεδίου δράσης για τα επόμενα βήματα.

Η διάρκεια κυμαίνεται στο εύρος των 3 με 5 μηνών ή και παραπάνω, ανάλογα φυσικά με την περίπτωση. Μέσω της διαδικασίας της δωρεάν αξιολόγησης προφίλ που παρέχουμε, καταλήγουμε μαζί στους στόχους και στη συνέχεια κατασκευάζουμε ένα personal πλάνο εκπαίδευσης. Παράλληλα με την εκπαίδευση, η κ. Διονυσοπούλου, υπεύθυνη του τμήματος στρατηγικής και career coaching, φτιάχνει μαζί με τους υποψηφίους τόσο το βιογραφικό όσο και τη στρατηγική, ώστε να διεκδικήσουν και τους υψηλότερους δυνατούς μισθούς.

Παρακολουθώντας διαρκώς τις τάσεις στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης παγκοσμίως, συμπεραίνουμε ότι οι πρακτικές coaching θα υιοθετηθούν ευρέως στο άμεσο μέλλον, διότι η σύγχρονη αγορά εργασίας απαιτεί πλέον εξατομικευμένες λύσεις
και διαδραστικούς / εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Προσφέρετε και υπηρεσίες εκπαίδευσης ή μόνο τις βασικές κατευθύνσεις – συμβουλές στους ενδιαφερομένους;

E. Βαφειάδης – Δ. Κυριακάτης: Κεντρικό ρόλο στο ατομικό πλάνο που παρέχεται σε κάθε προφίλ έχει η ασύγχρονη και ευέλικτη μορφής τεχνικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της αγοράς. Στην πραγματικότητα υπάρχει εξατομικευμένο πλάνο εκπαίδευσης, πάνω στις τεχνολογίες (γλώσσες προγραμματισμού και εργαλεία) που χρειάζονται, με ιδιαίτερη έμφαση όμως, στην πρακτική εξάσκηση και τις διαρκείς αξιολογήσεις, με τεστ σε πραγματικές συνθήκες και σενάρια ώστε οι υποψήφιοι να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τόσο τις τεχνικές συνεντεύξεις και τα τεστ που θα τους ζητηθεί να κάνουν από τις εταιρείες στο πολλαπλών επιπέδων interview process, όσο και να μπορούν να εργαστούν στο χώρο αποτελεσματικά.

Το εκπαιδευτικό υλικό έχει φτιαχτεί από συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο που εργάζονται στην αγορά σε αντίστοιχους ρόλους και εμπεριέχει όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος ανάλογα με το level της θέσης που διεκδικεί. Είναι ένα πρωτότυπο υλικό, γραμμένο από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου, με πληροφορίες τόσο για τον εκάστοτε ρόλο όσο και για τα σημαντικά key points για κάθε τεχνολογία. Το υλικό αυτό είναι αποτέλεσμα έρευνας, συλλογής και συσσωρευμένης εμπειρίας, με πληθώρα ασκήσεων και πραγματικών case studies.

Με τη βοήθεια των συνεργατών μας και παρακολουθώντας τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς ανανεώνουμε συνεχώς το εκπαιδευτικό μας υλικό κρατώντας το συνεχώς επικαιροποιημένο. Όλη η διαδικασία εκμάθησης γίνεται με σειρά προτεραιότητας
στο πλαίσιο του coaching, παράγοντας που αναδεικνύει την αξία της στοχευμένης καθοδήγησης.

Ποιες οι μεγάλες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες σήμερα και ειδικά τα τμήματα HR;

E. Βαφειάδης – Δ. Κυριακάτης: Τα τμήματα HR αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις σε πολλαπλά ζητήματα. Ιδιαίτερα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ΙΤ ή σε κλάδο που29
περιλαμβάνει λύσεις τεχνολογίας, που στην πραγματικότητα πλέον συμβαίνει στους περισσότερους κλάδους, έχουν δυσκολίες τόσο στην ανεύρεση ταλέντων όσο και στο κομμάτι της διατήρησής τους στην εταιρεία.

Όσον αφορά την ανεύρεση ταλέντων, ειδικά στην περίπτωση των highly skilled senior IT professionals, οι προκλήσεις είναι μεγάλες γιατί είναι μια διαδικασία που απαιτεί διαρκή αναζήτηση και συστηματική έρευνα, πολλές φορές με στενές προθεσμίες διεκπεραίωσης.

Μία ακόμα δυσκολία είναι ότι οι άνθρωποι του HR συνήθως δεν έχουν τεχνικές γνώσεις, οπότε πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία του screening και του recruitment, διότι δεν είναι εύκολο να γίνει μια σωστή πρώτη αξιολόγηση, πράγμα που κοστίζει σε πόρους.

Στο κομμάτι της διατήρησης ταλέντων και στο λεγόμενο employee loyalty, υπάρχουν και εκεί δυσκολίες και απαιτείται συνεχής προσπάθεια, ώστε οι ομάδες να έχουν κίνητρο στο εργασιακό περιβάλλον και να επιλέξουν να μείνουν στην εταιρεία σε περίπτωση επαγγελματικής εναλλακτικής πρότασης από κάποιον άλλο φορέα.

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό πακέτο από αποδοχές, benefits, όραμα, εργασιακή κουλτούρα και εξέλιξη πρέπει να διατηρείται ανταγωνιστικό. Οι ΙΤ professionals, ειδικά οι seniors, δέχονται συνεχώς επαγγελματικές προτάσεις λόγω της αυξημένης ζήτησης στις ειδικότητες αυτές, επομένως τα τμήματα HR πρέπει να αφουγκράζονται τις ανάγκες τους ώστε να μπορούν να τις καλύπτουν, πάντα σε λογικό πλαίσιο.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με την τηλεργασία είναι ότι λόγω της απόστασης και του social distancing το HR δεν μπορεί τόσο εύκολα να πιάσει τον παλμό και την ψυχολογία των ομάδων ώστε να κινηθεί αναλόγως. Οι επαγγελματίες του ΙΤ αναζητούν συνεχώς το upskilling, τα innovation projects και την καινοτομία ώστε να εξελίσσονται, επομένως μία λύση, από τις πολλές, στο να δοθεί επιπλέον κίνητρο είναι να υπάρξουν εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της εταιρείας, ώστε να δώσει ταυτόχρονα ένα επιπλέον
ερέθισμα στις ομάδες αλλά και να τις εκπαιδεύσει σε τεχνολογίες αιχμής.

Είναι επίσης μια καλή πρακτική team bonding για τους εργαζομένους αυτήν την περίοδο και συνεισφέρει σε μία καλή εργασιακή κουλτούρα.

Στη Reatcode παρέχουμε εξειδικευμένες λύσεις τόσο στο κομμάτι της τεχνικής αξιολόγησης υποψηφίων με τις πιο σύγχρονες μεθόδους όσο και στο εκπαιδευτικό upskilling κομμάτι με συγκεκριμένο πλάνο, milestones και μετρητικά ώστε να βοηθήσουμε τις εταιρείες να πιάσουν τους στόχους τους. Με customized εκπαιδευτικά πλάνα, μπορούμε βάσει αναγκών του εκάστοτε τμήματος να το ενισχύσουμε με στόχο την αύξηση του performance.

Ποια είναι τα μελλοντικά βήματα του Workearly; Πρόκειται να δούμε από εσάς ακόμη πιο καινοτόμες υπηρεσίες;

E. Βαφειάδης – Δ. Κυριακάτης: Το Workearly είχε ευρεία αποδοχή από το ελληνικό κοινό από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, λόγω της πρακτικής και της προσωποποιημένης φύσης του. Όπως μας είπαν πολλοί, η παρουσία μιας εναλλακτικής λύσης, με τη λογική του ότι ο καθένας είναι διαφορετικός, σε συνδυασμό με το δυναμικό σχεδιασμό και εκπαίδευση στο κάθε προφίλ, ήταν κάτι που έλειπε από την αγορά. Ήδη έχει ξεκινήσει το project επέκτασης και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία,
Γερμανία) στα κοινά με τις αντίστοιχες ανάγκες. Το online coaching είναι έτσι και αλλιώς μεγάλη και ανερχόμενη τάση στο εξωτερικό, επομένως το κοινό είναι ήδη εξοικειωμένο με
αυτές τις πρακτικές.

Προσπαθούμε να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι, ώστε να κατορθώνουμε να βοηθάμε αυτούς που μας εμπιστεύονται να εξελιχθούν και να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Τεράστια συμβολή στην εξέλιξη του Workearly έχει η εξαιρετική ομάδα ατόμων που συνεργαζόμαστε, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας τους υποψηφίους και παρακολουθώντας συνεχώς τις νέες τάσεις της αγοράς.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Startupper Mag #18

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ