Self tests: Ποιοι υποχρεούνται να κάνουν από αύριο; – Αναλυτικά οι δραστηριότητες που ανοίγουν

Τις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκινά η επανεκκίνηση πολλών δραστηριοτήτων φτάνοντας ουσιαστικά με σταθερούς ρυθμούς στο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σήμερα αναμένεται η μεγαλύτερη καταβολή self tests, καθώς αύριο ξεκινούν οι περισσότερες δραστηριότητες έως τώρα που απαιτούν την λήψη ενός. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι συγκεκριμένων κλάδων υποχρεούνται να κάνουν ένα self test, το αποτέλεσμα του οποίου πρέπει να το υποβάλλουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, ο φορέας είναι υποχρεωμένος να παραμείνει σπίτι και στην συνέχεια να προβεί στην εκπόνηση ενός μοριακού τεστ

Ποιοι πρέπει να κάνουν self test

Από αύριο, self test πρέπει να κάνουν εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, και εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Ελληνική Αστυνομία, την πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι. Φυσικά, συνεχίζει να ισχύει ότι αρνητικό τεστ θα πρέπει να έχουν εργαζόμενοι στους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης, των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, των μεταφορών, των υπηρεσιών καθαρισμού, στα κομμωτήρια, τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.

Οι εργαζόμενοι στους παραπάνω τομείς, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο self tests την εβδομάδα, ενώ εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται πλέον να κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα. Το πρώτο self test διανέμεται σε όλους δωρεάν, ενώ οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν το δεύτερο στους εργαζομένους τους.

Σκληρό είναι το πρόστιμο για όσους εργοδότες απασχολούν εργαζομένους χωρίς καταγεγραμμένο αρνητικό self test. Ειδικότερα, το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει ο εργοδότης, σε περίπτωση που βρεθεί υπάλληλος χωρίς αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου, φτάνει τα 500 ευρώ για κάθε ένα εργαζόμενο. Μάλιστα, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 1.500 ευρώ, εάν ο εργαζόμενος αποδειχθεί θετικός στον κορωνοϊό. Παράλληλα, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα απαλλαγής τις αποδοχές και παροχής εργασίας ενός εργαζομένου, ο οποίος δεν έχει κάνει self test ή δεν έχει φέρει επίσημο αποτέλεσμα.

Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε σήμερα το πρωί στο κανάλι του Open σχετικά με το άνοιγμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Ιδιαίτερα, εξήγησε ότι οι μαθητές αυτής της βαθμίδας δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε self test, καθώς ούτε είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας στα παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού. Ωστόσο, οι βρεφονηπιαγωγοί θα πρέπει να φορούν μάσκα και να υποβάλλονται σε self tests δύο φορές την εβδομάδα. Για τους λόγους αυτούς, είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό αυτών των παιδαγωγών που εργάζονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και δεν έχει ανοίξει ακόμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ηλικιακής τους ομάδας.

Τι ανοίγει αύριο

Αύριο Δευτέρα 17 Μαΐου, ανοίγουν οι εξής δραστηριότητες:

  • Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί
  • Πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια
  • Η δια ζώσης εκπαίδευση σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
  • Οι αθλητικές ακαδημίες με προπονήσεις σε μικρά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα

Μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά η επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι:

  • 14 Μαΐου: Καζίνο / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο. Γραφεία συνοικεσίων / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των υπηρεσιών δραματολογίας (1/25- μάσκα- απόσταση 2 μέτρα- αποφυγή σωματικής επαφής- καθορισμένο ραντεβού- self test.
  • 24 Μαΐου: ΟΠΑΠ PLAY / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο
  • 31 Μαΐου Γυμναστήρια / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ- 2 self tests/ εργαζόμενους Υπηρεσίες ευεξίας / Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής Catering, χώροι δεξιώσεων κλπ / Σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης
  • 7 Ιουνίου Οίκοι Ανοχής / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020.