Φόρουμ των Δελφών- 5η μέρα: Τράπεζες, βιώσιμη ανάπτυξη και τουρισμός «στο τραπέζι» των συζητήσεων

Επίκεντρο της χθεσινής ημέρας ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μετά την πανδημία, αλλά και οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να επέλθει η ανάπτυξη.

Με «ποικιλία» θεμάτων για τον επιχειρηματικότητα κόσμο ολοκληρώθηκε η  πέμπτη μέρα του 6ου οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Συγκεκριμένα, επίκεντρο της χθεσινής ημέρας ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μετά την πανδημία, αλλά και οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να επέλθει η ανάπτυξη. Πρωτεύων ρόλο σε αυτό διαδραματίζει φυσικά το τραπεζικό σύστημα και οι δυνατότητες που παρέχει σε κάθε επιχείρηση.

Έτσι, εκπρόσωποι ελληνικών τραπεζών ανέλυσαν εκτενώς τη σημασία της σωστής συνεργασίας των τραπεζών με τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, όσον αφορά τη πορεία της οικονομίας, παρουσιάστηκαν οι τρόποι εκταμίευσης χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης με έμφαση στην ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με τον τουρισμό φέτος και τις δυνατότητες ανάπτυξης του. Ειδικοί στο χώρο αυτό εξήγησαν τους λόγους που η φετινή χρονιά θα είναι πιο επιτυχημένη, ως προς την έλευση τουριστών. Κι αυτό γιατί επισημάνθηκαν όλες οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί όλη τη χρονιά, ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα ασφαλής προορισμός για διακοπές.

Γιάννης Εμίρης: Αναγκαία η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στο μέλλον των τραπεζών

Ο γενικός διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank, Γιάννης Εμίρης, σε παρέμβαση του στο Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε στη σημασία της πλήρους ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση – Environmental, Social and Corporate Governance) για τη στρατηγική και το μέλλον των τραπεζών, αλλά και για την φιλοδοξία της Alpha Bank να πρωτοστατήσει στον τομέα αυτό. 

«Τα κριτήρια ESG και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως βασική ανάγκη ενσωμάτωσής τους αποτελούν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις τράπεζες σήμερα και θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν σε όλες τις αποφάσεις και τις διεργασίες χορηγήσεων, εταιρικής διακυβέρνησης και στρατηγικής», δήλωσε ο κ. Εμίρης, προσθέτοντας ότι η Alpha Bank στοχεύει στην πλήρη και δυναμική ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της.

Χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα

 Ο κ. Εμίρης ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Alpha Bank για την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, που περιλαμβάνουν τις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα εμβληματικά έργα αειφορίας, τη διαχείριση απορριμμάτων και τα πράσινα κτίρια.

Βασίλης Κουτεντάκης : Οι τράπεζες «κλειδί» στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Στο Φόρουμ μίλησε κι ο γενικός διευθυντής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Βασίλης Κουτεντάκης. "Η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες είναι συνάρτηση βασικών, διαχρονικών αξιών και συγκεκριμένα, της ύπαρξης ισχυρού οράματος, της εκπόνησης μιας μακρόπνοης στρατηγικής που θα το υπηρετήσει, καθώς και ενός σφικτού προγράμματος δράσεων από το οποίο δεν θα υπάρχει παρέκκλιση" τόνισε. 

Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλει η χρήση των ψηφιακών εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις και τα οποία ενισχύονται με εκθετικό ρυθμό χάρη στα άλματα της τεχνολογίας, πρόσθεσε ο κ. Κουτεντάκης, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Τhe Digital Path to Business Resilience».

Κωνσταντίνος Μίχαλος:  Ως επιχειρήσεις πρέπει να προβούμε σε νέο πεδίο «άμιλλας»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών υπογράμμισε ότι «Η εμπιστοσύνη των αγορών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, λειτουργεί ιδιαίτερα θετικά. Δίνει θα έλεγα αέρα στα πανιά της προσπάθειας για επανεκκίνηση». 

 Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας να προωθήσει σημαντικές επενδύσεις, αλλά και να ολοκληρώσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, για να μεταβούμε σε ένα διαφοροποιημένο και ανθεκτικό πρότυπο ανάπτυξης. «Με περισσότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να παράγουν και να εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας» όπως είπε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, διαθέτει αρκετά στοιχεία, που υποστηρίζουν αυτό το στόχο. Έτσι, μπορούν τα επόμενα έξι χρόνια να διοχετευθούν συνολικά στην ελληνική οικονομία κεφάλαια ύψους 57 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ.

Μιχάλης Στασινόπουλος: Προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις η πράσινη μετάβαση

Επιπλέον, στον τομέα της ανάπτυξης των επιχειρήσεων αναφέρθηκε κι ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής- Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, Μιχάλης Στασινόπουλος. Ειδικότερα, περιέγραψε το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας για τη χώρα μας. Έκανε ειδική αναφορά στη μεταποίηση που μέσα στη δεκαετία της κρίσης απέδειξε ότι μπορεί να στηρίξει το εθνικό εισόδημα και την απασχόληση και τόνισε ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στους διαφορετικούς τομείς της οικονομίας.

Το μοντέλο που περιέγραψε, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, βασίζεται στην παραγωγικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια πάντα με το βλέμμα στο μέλλον και τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστήριξε ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση και είναι σαφές ότι η παραγωγική κοινότητα συμμετείχε στην διαβούλευση για την κατάρτισή του, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν αναφέρει τον κλάδο της βιομηχανίας όσο θα ήθελαν οι επιχειρήσεις.

Ο κ. Στασινόπουλος μίλησε επίσης για το στοίχημα της διπλής μετάβασης, δηλαδή της πράσινης και τεχνολογικής μετάβασης, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο κέντρο των προτεραιοτήτων της επιχειρηματικής κοινότητας. Το χαρακτήρισε μάλιστα ευκαιρία καθώς η Ελλάδα έχει χάσει, όπως επισήμανε, πολλά τρένα στο παρελθόν και τώρα ήρθε η ώρα να τα προλάβει και να προπορευτεί κιόλας.

Υπογράμμισε ότι η προσπάθεια να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο φιλικές στο περιβάλλον που έχει στον πυρήνα της την σταδιακή κατάργηση των υδρογονανθράκων είναι μία δύσκολη μετάβαση και για αυτό η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει και να συνεχίσει να δίνει λύσεις σε θέματα όπως η αποθήκευση της ενέργειας από τις ΑΠΕ.

 Θεόδωρος Σκυλακάκης: Πώς θα γίνει η εκταμίευση κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης

Το λόγο πήρε κι ο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας πως φέτος για την Ελλάδα αναμένεται να εκταμιευτούν κονδύλια ύψους έως 7,9 δισ ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Όπως είπε η χώρα μας είναι η δεύτερη από τις χώρες – μέλη που κατέθεσε σχέδιο στην Κομισιόν. Έτσι, μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ αναμένεται να ακολουθήσει η καταβολή της πρώτης δόσης με βάση τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η Ελλάδα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα λάβει τα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έχει καταρτίσει σχέδιο βάση του οποίου τα δάνεια αυτά περνούν στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων.

Όπως είπε τα 59 δισ. ευρώ που κινητοποιούνται συνολικά είναι αποτέλεσμα της δομής του σχεδίου: Από τα δάνεια, από την εκτεταμένη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με συγχρημαδοτούμενα σχέδια.

Ο Θ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει κατά 90% ήδη προσδιορισμένα έργα και ότι προβλέπει την μεγαλύτερη κινητοποίηση μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό των έργων έφερε ως παράδειγμα τη σημερινή έγκριση του έργου για τη ψηφιακή αναμόρφωση των αρχείων του κράτους.

Χάρης Θεοχάρης : Όλα θα πάνε καλά τη φετινή τουριστική χρονιά

Αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχθούν καλά τη φετινή τουριστική χρονιά, εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και απαντώντας σε όσους εκφράζουν ανησυχίες για περαιτέρω διάδοση του Covid ελέω τουρισμού, είπε χαρακτηριστικά: «100% σίγουρα, όλα θα πάνε καλά φέτος».

Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης επέκρινε όσους πιστεύουν ότι ο τουρισμός φταίει για την πανδημία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δυσφήμιση της χώρας τέτοιο επιχείρημα. Φέτος, το υπουργείο Τουρισμού χτίζει στην εμπειρία του παρελθόντος, πάντα στο σκέλος της υγειονομικής ασφάλειας και με συγκεκριμένα μέτρα απαντά στις νέες προκλήσεις, ανάφερε.

Στην παρέμβασή του στο φόρουμ, ο υπουργός Τουρισμού μετέφερε αισιόδοξα νέα από το μέτωπο των διεθνών αγορών αναφέροντας ότι σήμερα στην Μεγάλη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στο “πορτοκαλί”, η χώρα μας είναι η 3η χώρα σε κρατήσεις, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχουν οι Βρετανοί για διακοπές στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, πολύ ενθαρρυντικά είναι και τα νέα από τις ΗΠΑ, όπου η Ελλάδα είναι η 1η ευρωπαϊκή χώρα σε κρατήσεις.

Την πορεία του ελληνικού τουρισμού, τις προκλήσεις, αλλά και τις προοπτικές του συζήτησε ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Δημήτρης Φραγκάκης σε συζήτηση με τίτλο «The crown jewel of the Greek economy at a crossroads» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Δημήτρης Φραγκάκης : Ο τουρισμός «ευδοκιμεί» στην Ελλάδα όλο το χρόνο

Με την ευκαιρία του σημερινού επίσημου ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Φραγκάκης υπογράμμισε ότι «η σημερινή μέρα είναι η κατάληξη ενός σχεδίου που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες» και πρόσθεσε ότι είναι επίσης η αρχή ενός μαραθωνίου.

Όπως είπε σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, πέρυσι, ο κλάδος βίωσε ένα σοκ, κανείς δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, φέτος έχουμε εμβόλια, πράσινο πιστοποιητικό, περισσότερα και φθηνότερα τεστ και άλλα εργαλεία που μας επιτρέπουν ένα ασφαλές και αισιόδοξο άνοιγμα.

Όπως σημειώνεται, ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στην καμπάνια προβολής του ελληνικού τουρισμού, λέγοντας ότι «φέτος κάνουμε τη μεγαλύτερη καμπάνια προβολής εδώ και δέκα χρόνια», ο προϋπολογισμός της οποίας θα ξεπεράσει τα 23 εκατ. ευρώ. Είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και «ελπίζουμε το ενδιαφέρον να μετατραπεί σε κρατήσεις», ενώ διευκρίνισε ότι φέτος ξέρουμε ότι θα έχουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.