Τρεις καταξιωμένοι καθηγητές εξηγούν βασικά ζητήματα του κορωνοϊού

“Το φθινόπωρο πρέπει να έχουμε άδεια νοσοκομεία”, σημειώνει ένας από τους τρεις
στέλεχος Δέλτα

Σήμερα το πρωί, παρευρέθηκαν οι καθηγητές Γεώργιος Τόλης, Νίκος Τζανάκης και Στέλιος Λουκίδης, στο κανάλι του ΣΚΑΪ. Οι τρεις καθηγητές μίλησαν για την χρήση της μάσκας και της καραντίνας, καθώς και για την άρση της πατέντας των εμβολίων και τα αποτελέσματα των εμβολίων στις εγκύους.

Αρχικά, ο καρδιοχειρουργός καθηγητής στο Χάρβαρντ Γ. Τόλης μίλησε για την άρση της πατέντας των εμβολίων και υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατεθούν άμεσα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όποτε δημιουργείται ιατρική τεχνολογία υπάρχει συναίνεση κράτους – ιατρικών εταιρειών. Το κράτος θέλει το καλό του πληθυσμού αλλά και οι εταιρείες θέλουν κέρδος, πρέπει να κάνουν απόσβεση των δαπανών για έρευνα. Όταν τραβάει ο ένας, τραβάει ο άλλος η λύση κάπου στη μέση βρίσκεται».

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στον επιτυχή ρόλο την χρήση της μάσκας. Όπως είπε: «Oι μάσκες δουλέψανε, και βοήθησαν πολύ. Εγώ σε δυο διαφορετικά περιστατικά δούλεψα με έναν βοηθό σε δύο χειρουργεία, στο ένα ήμασταν 7 ώρες μαζί σε απόσταση εκατοστών, και παρότι με μάσκες ο βοηθός μου αρρώστησε με κορωνοϊό, εγώ δε νόσησα, και μάλιστα δεν είχα και αντισώματα στον κορωνοϊό».

Όσον αφορά την απόφαση των ΗΠΑ για την κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, ο καθηγητής κ. Τόλης θέλησε να αποσαφηνίσει ότι αυτή ισχύει για μερικές πολιτείες και όχι το σύνολο της ομοσπονδίας. Μάλιστα είπε ότι «σε 1 με 1,5 μήνα θα ξέρουμε αν αυτό θα οδηγήσει σε προβλήματα, τόσο από τα κρούσματα, όσο και από τα αναφερόμενα περιστατικά σε νοσοκομεία και στις ΜΕΘ». Τόνισε, επίσης, ότι οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παθολόγο τους για οποιαδήποτε απόφασή τους.

Τέλος, εκθείασε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της Covid-19 στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι αποτελεί πρότυπο για όλο τον πλανήτη.

Την χρήση μάσκας και τον εμβολιασμό των εγκύων σχολίασε ο Ν. Τζανάκης

Στην συνέχεια, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι οι μάσκες πρέπει να είναι υποχρεωτικές για τους εσωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως του ποσοστού των εμβολιασμών, ενώ μπορεί να παραλειφθεί για τους εξωτερικούς χώρους όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Μία “κοινωνική φούσκα”, όπως χαρακτήρισε ένα αυστηρά ελεγχόμενο υγειονομικό περιβάλλον, μπορεί να αποτελέσει χώρος χωρίς υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για πολύ κόσμο.

Σχετικά με το ζήτημα των εγκύων, ο κ. Τζανάκης συμβούλεψε τις γυναίκες που είτε κυοφορούν είτε βρίσκονται σε προετοιμασία σύλληψης, να συζητήσουν πρώτα με τον γυναικολόγο τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή, τόνισε και συνέχισε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca απλώς δεν έχει ελεγχθεί σε δείγμα εγκύων.

“Το φθινόπωρο πρέπει να έχουμε άδεια νοσοκομεία”

«Το φθινόπωρο πρέπει να έχουμε άδεια νοσοκομεία με τις ελάχιστες εισαγωγές» σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης, ωθώντας τους πολίτες να κάνουν την δεύτερη δόση. Κι αυτός αναφέρθηκε στις αλλεργικές επιπτώσεις των εμβολίων, επισημαίνοντας ότι έχουν αναγραφεί ελάχιστες, επικαλούμενος και την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, είπε ότι 1.000 γυναίκες που εμβολιάστηκαν με mRNA εμβόλιο, είχαν ανάλογη ασφάλεια με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, πρέπει αναμένουμε για περαιτέρω έρευνα, σημείωσε. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ