ΕΕ: Στόχος μία ανεξάρτητη Ευρώπη σε ενέργεια και φαρμακευτικά υλικά

5 Μαΐου θα ανακοινωθεί το Στρατηγικό Σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να αποκόψει την εξάρτησή της από Κινέζους και άλλους ξένους προμηθευτές σε έξι στρατηγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών, των φαρμακευτικών συστατικών και ημιαγωγών, βάσει ενός βιομηχανικού σχεδίου δράσης που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ένα προσχέδιο, όπως διατυπώθηκε από το πρακτορείο Ρόιτερς, υπογράμμισε την σημασία του παραπάνω εγχειρήματος, παραθέτοντας την εξάρτηση της Ευρώπης στην Κίνα για περίπου μισά από 137 προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα ευαίσθητα οικοσυστήματα, κύριες πρώτες ύλες, φαρμακευτικά προϊόντα και άλλα ζωτικής σημασίας προϊόντα για τους πράσινους και ψηφιακούς στόχους της ένωσης.

Το ανανεωμένο βιομηχανικό στρατηγικό σχέδιο, όπως διαμορφώθηκε μετά την πανδημία της νόσησης της Covid-19 που οδήγησε σε κωλύματα στις αλυσίδες τροφοδότησης, θα παρουσιαστεί από την Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ρόλο "Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή", Μαργκέτε Βεστάγκερ, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, στις 5 Μαΐου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διεξάγει μία εκ των βαθέων εξέταση των έξι τομέων, οι οποίοι επίσης συμπεριλαμβάνουν την ηλεκτρική ενέργεια, το υδρογόνο, και τις τεχνολογίες αιχμής και υπολογισμού νέφους, πριν αποφασίσει τα κατάλληλα μέτρα, είπε στο προσχέδιο. 

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν "την εκτεταμένη παροχή και ζήτηση βασισμένη σε διαφορετικούς εμπορικούς συνεταίρους όποτε είναι δυνατό, αλλά επίσης και την συγκέντρωση αποθέματος και την διενέργεια πράξεων ανώνυμα όποτε είναι αναγκαίο", ανέγραφε το αρχείο των δεκαεννέα σελίδων.

Άλλη μία στρατηγική, που ορίσθηκε στο αρχείο με στόχο την μείωση της εισαγωγικής εξάρτησης, μπορεί να δει πόρους συγκέντρωσης χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ) σε μία βιομηχανία νεφών, υδρογόνου και χαμηλού διοξειδίου του άνθρακα, και φαρμακευτικά προϊόντα επόμενης γενιάς και ένα δεύτερο ΣΕΚΕΕ για ημιαγωγούς τελευταίας τεχνολογίας.

Ένα ΣΕΚΕΕ επιτρέπει στις κυβερνήσεις της ΕΕ να αντλήσουν κονδύλια υπό ευκολότερους όρους κρατικής ενίσχυσης και για τις εταιρίες να εργαστούν μαζί σε ολόκληρο το εύρος του έργου, από τον σχεδιασμό έως την παραγωγή και πιο χαμηλές εφαρμογές. 

Η Ευρώπη, επίσης, χρειάζεται να ηγηθεί στο να θέσει στάνταρ για την ηλεκτρική ενέργεια, το υδρογόνο, τον θαλάσσιο άνεμο, τα ασφαλή χημικά, την κυβερνασφάλεια, τα διαστημικά δεδομένα, ώστε να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των βιομηχανιών της ΕΕ, είπε το αρχείο.