“Ετοιμάζεται” νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας- 6 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2021

«Πρακτικά πρόκειται για 1 δισ. ευρώ το μήνα έως το τέλος του χρόνου» υπογράμμισε o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Τη διάθεση έξι επιπλέον δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος του έτους, προανήγγειλε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι η ενίσχυση αυτή αφορά όλα τα προγράμματα επανεκκίνησης, την εισφορά αλληλεγγύης και άλλα προγράμματα που θα παραχωρηθούν από τον Μάιο και μετά. «Πρακτικά πρόκειται για 1 δισ. ευρώ το μήνα έως το τέλος του χρόνου» υπογράμμισε .

 «Δεν αναμένονται φοροαπαλλαγές το επόμενο διάστημα»

Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν δημιουργηθεί λόγω πανδημίας ο Σκυλακάκης τόνισε πως η κυβέρνηση μελετά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης με γνώμονα τη “ζημιά” που έχει υποστεί κάθε επιχείρηση και δε βασίζεται στα συσσωρευμένα χρέη. «Πρόκειται τόσο για χαμηλότοκα δάνεια, όσο και για ενισχύσεις. Αλλά τα χρήματα δεν δίδονται από κάποιο ‘μαγικό σακούλι’, δίδονται από τους ίδιους τους φορολογούμενους σε μεταγενέστερο χρόνο οπότε πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη στον τρόπου που δαπανώνται» πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι «Δεν αναμένονται φοροαπαλλαγές το επόμενο διάστημα.  Το τι θα συμβεί από το 2023 και μετά είναι συνάρτηση της αντίδρασης της οικονομίας και των μακροοικονομικών αλλά και δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών».

«Τέλος καλοκαιριού τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης »

Όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ο Σκυλακάκης ανέφερε τα εξής: «Έχουν μπει ώριμα έργα με προσεκτική κοστολόγηση, και θα ξεκινήσει η ένταξη των προγραμμάτων στις δημόσιες επενδύσεις πριν ακόμα εγκριθεί το Ταμείο. Σύμβουλοι, σύστημα κινήτρων για δημόσιους υπαλλήλους και νέο πληροφοριακό σύστημα θα επιταχύνουν τις διαδικασίες».

«Έχουμε 2 μεγάλα εργαλεία: επιδοτήσεις που αφορούν, και τις ΜμΕ, και το μεγάλο εργαλείο των δανείων για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου με πέντε επιλεξιμότητες που θα θεσμοθετηθούν τον Ιούνιο για να προσαρμόζουν οι επιχειρήσεις ανάλογα τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Οι διαδικασίες για τα δάνεια θα είναι πολύ γρήγορη. Τέλος καλοκαιριού πιθανότατα τα πρώτα χρήματα θα έρθουν» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ