Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Θηλιά» για την οικονομία κινδυνεύουν να γίνουν τα χρέη των επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ επανέλαβε την πρότασή του για διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας, ώστε οι επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους την επόμενη ημέρα

Στις προκλήσεις της επόμενης μέρας μετά την πανδημία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την πρόταση των επιμελητηρίων να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφάσεις για τη διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας. Συγκεκριμένα ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μετατροπή τμήματος του δημόσιου χρέους που βρίσκεται στα χέρια της σε ένα ομόλογο χωρίς τακτή λήξη και χωρίς τοκομερίδιο.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε επίσης ότι ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει να αρχίσει η σταδιακή άρση των περιορισμών στη λειτουργία της οικονομίας αλλά πρόσθεσε ότι: «Στο μεταξύ, οι πιέσεις που υφίσταται η αγορά γίνονται όλο και πιο έντονες. Με το πλήγμα να είναι σχεδόν συντριπτικό για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν υπάρξει βεβαίως παρεμβάσεις, για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Παρεμβάσεις που απαντούν σε αρκετά αιτήματα των φορέων της αγοράς. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της κρίσης είναι τεράστιος. Και το ζητούμενο είναι πως θα μπορέσουμε να αποφύγουμε, όχι μόνο τις άμεσες αλλά και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Μια από αυτές αφορά την αύξηση του ιδιωτικού χρέους και ιδιαίτερα του χρέους των επιχειρήσεων».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι πάγια θέση των επιμελητηρίων είναι να ληφθούν αποφάσεις για τη διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας. «Ώστε να μην εξελιχθούν σε θηλιά στο λαιμό της οικονομίας, την επόμενη μέρα. Οι αποφάσεις αυτές, θα ισοδυναμούν ουσιαστικά με την ανάληψη μέρους του ιδιωτικού χρέους από το δημόσιο τομέα. Κι αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν ανάλογες αποφάσεις και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πρόταση και αίτημά μας, είπε ο πρόεδρος, είναι να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα στη μετατροπή τμήματος του δημοσίου χρέους που βρίσκεται στα χέρια της σε ένα ομόλογο χωρίς τακτή λήξη και χωρίς τοκομερίδιο.

Στα επόμενα χρόνια, θα χρειαστούμε ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό και ταυτόχρονα φιλικό προς την ανάπτυξη. Με περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών. Με αύξηση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις που επιταχύνουν την ανάπτυξη και κινητοποιούν επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και με ακόμη ουσιαστικότερες κινήσεις για την εξοικονόμηση δαπανών και τη στήριξη των δημοσίων εσόδων.

«Στο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψη, υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία» σημείωσε ο πρόεδρος αλλά πρόσθεσε ότι: «Παρ’ όλη τη θετική στρατηγική στόχευση, η επιτυχία του Σχεδίου είναι κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη. Θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα της διοίκησης, στο στάδιο της υλοποίησης και θα εξαρτηθεί, κυρίως, από το βαθμό στον οποίο θα μπορέσει πράγματι να κινητοποιήσει τους ιδιώτες επενδυτές, ώστε να εμπιστευθούν κεφάλαια στη χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ