Αχιλλέας Γκίκας: Μετά την Μεγάλη Δευτέρα οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις του Πάσχα

Πτώση των κρουσμάτων στα μισά εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του καναλιού OPEN, “Τώρα Ό,τι Συμβαίνει” δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με το άνοιγμα για το Πάσχα, λέγοντας πως “θα πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας”.

Μετά την Μεγάλη Δευτέρα θα ληφθούν αποφάσεις

Τόνισε ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμα υψηλό, αφήνοντας μικρό χώρο ακόμα για την διενέργεια αισιόδοξων σεναρίων. Ωστόσο, αναγνώρισε την κόπωση των πολιτών και είπε ότι η επιτροπή θα λάβει όλες τις παραμέτρους υπόψη ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το Πάσχα μετά τη Μεγάλη Δευτέρα.

Σημείωσε μάλιστα την εξής έκφραση: “όταν ο άνθρωπος κάνει προγράμματα, ο ιός γελάει”. Στην συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα ανοίξει μετά τις 14 Μαΐου, λόγω του τουρισμού. Συγκεκριμένα, είπε: “Το σχέδιο που δουλεύεται για το άνοιγμα του τουρισμού είναι πολύ καλό, για να ανοίξει με φουλ τις μηχανές. Θα έχουμε το σχέδιο τις επόμενες οκτώ μέρες και θα δώσει την αίσθηση στο εξωτερικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει ασφάλεια. Μετά τις 14/5, που θα ανοίξει ο τουρισμός, λογικά θα ανοίξουν και οι μετακινήσεις για τους Έλληνες”.

Θέλησε να σχολιάσει, επίσης, τις εικόνες συνωστισμού νέων σε πάρκα και πλατείες χωρίς την τήρηση πολλές φορές, μάλιστα, των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η νεολαία νομίζει ότι είναι άτρωτη”. 

Παράλληλα, στη συζήτηση βρέθηκε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που κράτησε, παρομοίως, αρνητική στάση ως προς το άνοιγμα την έξοδο στα χωριά το Πάσχα. «Είμαι αντίθετος, γιατί η μαζική κινητικότητα δημιουργεί αύξηση επαφών» είπε και αναφέρθηκε σε μία πιθανή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, εκτιμώντας ότι τα κρούσματα θα πέσουν στα μισά τη Δευτέρα του Πάσχα.

“Την τελευταία εβδομάδα έχουμε σαφή αποκλιμάκωση. Είμαστε σε ήπια αποκλιμάκωση σε όλη τη χώρα Θα φανεί από την επόμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη. Καλώς δεν άνοιξαν τα μαγαζιά νωρίτερα στη συμπρωτεύουσα, αυτό σταμάτησε την αυξητική πορεία. Τη Δευτέρα του Πάσχα ίσως πέσουμε στα 1.600 κρούσματα από τα 2.800”, δήλωσε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ