-->

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Δεν είναι δυνατή μία μαζική “έξοδος στο χωριό”

Φόβος για την εμφάνιση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας με νέες μεταλλάξεις

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” στο κανάλι του ΑΝΤ1, μίλησε για την “έξοδο στο χωριό” και το Πάσχα που τόσο πολύ περιμένουν οι πολίτες.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα, ο κ. Εξαδάκτυλος απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια, καθώς διευκρίνισε ότι κύριο μέλημα τώρα είναι η μείωση των περίπου 5.500 ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, των 850 διασωληνωμένων και των δεκάδων ασθενών που χάνουν καθημερινά την ζωή τους, με σκοπό να πάρει μία “ανάσα” το σύστημα υγείας.

Ο Πρόεδρος συνέχισε, αναφερόμενος σε μία παλαιότερη πανδημία του 1919, λέγοντας ότι όταν οι πολίτες είχαν κουραστεί να τηρούν τα μέτρα από ένα χρόνο εμφάνισης της πανδημίας, τότε εμφανίστηκε ένα τέταρτο κύμα που σάρωσε τα πάντα. Με αυτό θέλησε να επισημαίνει ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εμφάνισης μεταλλάξεων του κορωνοϊού, παράλληλα με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, που μπορεί να φέρει ένα τέταρτο κύμα της σημερινής πανδημίας. 

Στην συνέχεια, απάντησε σχετικά με τις μετακινήσεις του Πάσχα προς τα χωριά. Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να γνωρίζει και ότι οι αποφάσεις θα παρθούν μετά την Μεγάλη Δευτέρα, αναλόγως με τα δεδομένα. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν είναι δυνατό να μιλάμε για μία μαζική έξοδο. Μόνο οι εμβολιασμένοι θα λάβουν μία διαφορετική αντιμετώπιση, αλλά είναι απίθανο να έχει εμβολιαστεί μία ολόκληρη οικογένεια. 

Όσον αφορά τα self tests, είπε κατηγορηματικά ότι τα θετικά self tests είναι πιο χρήσιμα και αναγκαία από τα αρνητικά, καθώς μας βοηθά να εντοπίζουμε ασυμπτωματικούς ασθενείς. 

Σχόλια