Βρετανία: Το πρότυπο επιτυχίας στην “μάχη” κατά του κορωνοϊού

Το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκίνησε στην Βρετανία πριν από τέσσερις μήνες και μέχρι στιγμής έχει επιδείξει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πανεπιστήμιο University College London (UCL) υπολογίζει ότι την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, το ποσοστό των Βρετανών πολιτών που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού θα ανέλθει στα 73,4%. Το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκίνησε στην Βρετανία πριν από τέσσερις μήνες και μέχρι στιγμής έχει επιδείξει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

Πριν από έναν χρόνο, στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, η Βρετανία ήταν η πρώτη που έκανε λόγο για την "ανοσία της αγέλης", δεχόμενη κριτική από πολλά μέρη του πλανήτη. Σήμερα, όμως, φαίνεται ότι είναι η πρώτη που αντιμετωπίζει με επιτυχία την μάχη εναντίον της εξάπλωσης της πανδημίας. 

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας ,Μπόρις Τζόνσον, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ξεκίνησε, από την αρχή, να ακολουθεί μία διαφορετική στρατηγική. Κύρια ιδέα της στρατηγικής του ήταν να καταστεί πιο αργή η εξάπλωση με παράλληλη διαμόρφωση «ανοσίας αγέλης» σταδιακά μέσα από αυτούς που θα νοσήσουν με ήπια συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρλ Φρίνστον του UCL, η ανοσία της αγέλης "είναι σαν μια αλυσιδωτή αντίδραση. Εάν αφαιρέσετε την ευκαιρία να εξαπλωθεί ο ιός από ένα άτομο σε περισσότερα, τότε θα εξαφανιστεί".

Φυσικά, η επιτυχία αυτή δεν πρέπει να φέρει την χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, αφού ο συνωστισμός του κόσμου μπορεί να οδηγήσει σε μία ραγδαία αύξηση που δεν θα μπορεί να εξισορροπηστεί, τονίζουν οι ειδικοί. 

Τέλος, ο καθηγητής Φρίστον εξήγησε πως "είναι απλώς ένα ορόσημο. Είναι ένα ωραίο ορόσημο που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε όπως είχε προγραμματιστεί. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να υπάρξει μετά το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο αύξηση των θανάτων ή των εισαγωγών στα νοσοκομεία"