Νίκη Κεραμέως: Κλειστά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια μέχρι και το Πάσχα

Τα self tests αναγκαία για την είσοδο στα σχολεία

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε επίσημα το άνοιγμα των Λυκείων όλης της χώρας από την Δευτέρα 12 Απριλίου, σε συνέντευξή της στο κανάλι του ANT1: «Αυτή τη στιγμή έχουμε εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των Λυκείων, εξετάζουμε συστηματικά με τους ειδικούς και το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων».

Ωστόσο, τόνισε ότι οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, δεν πρόκειται να ανοίξουν έως το Πάσχα. Συγκεκριμένα είπε: «Για πριν από το Πάσχα όχι. Ξεκίνησε το άνοιγμα των Λυκείων, πηγαίνουμε βήμα βήμα. Δύο εβδομάδες μένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεχίζεται κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες».

Στην συνέχεια της συνέντευξής της, εξήγησε την διαδικασία προσέλευσης των μαθητών στα Λύκεια. Όπως είπε, ο κάθε μαθητής υποχρεωτικά θα κάνει δύο self tests εβδομαδιαίως, τα οποία προμηθεύεται από τα φαρμακεία. Από την ερχόμενη Δευτέρα, θα μπορέσουν να προμηθευτούν το δεύτερο self test, που θα πρέπει να κάνουν την Πέμπτη. Τα self tests θα γίνονται είτε την προηγούμενη μέρα ή το πρωί της ίδιας μέρας. Στα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να προσέρχονται όσοι έχουν συμπληρώσει την απαραίτητη πλατφόρμα με το αποτέλεσμα και έχουν λάβει την “κάρτα εισόδου”, όταν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. 

Οι καθηγητές της 1ης ώρας υποχρεούνται να ελέγχουν την “κάρτα εισόδου” κάθε μαθητή, όπως και ο διευθυντής κάθε σχολείου. Οι μαθητές, που δεν έχουν πρόσβαση σε εκτυπωτή, θα μπορούν να επιδεικνύουν μία χειρόγραφη βεβαίωση.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τα ίδια μέτρα ισχύουν για τους οδηγούς σχολικών, τις καθαρίστριες και το διοικητικό προσωπικό, ενώ τα κυλικεία θα λειτουργήσουν βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Στην περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί θετικός των κορωνοϊό, ακολουθούνται οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ. Θα υποβληθεί, δηλαδή, σε καραντίνα το συγκεκριμένο τμήμα και όχι όλο το σχολείο.

Στην περίπτωση που ένας μαθητής ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ή ένα άτομο από την οικογένειά του, έχει το δικαίωμα να μην παρουσιαστεί στο σχολείο και να παρακολουθεί διαδικτυακά μαθήματα.

Η Υπουργός δεν έκανε λόγο για την περίπτωση όπου ένας μαθητής προσέλθει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα χωρίς “κάρτα εισόδου”. Ανέφερε μόνο πως το πρώτο που θα γίνει είναι να εξηγηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Στις αντιδράσεις μερικών φαρμακείων, η κα Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι η επόμενη παρτίδα self tests θα βρίσκεται σε ατομικές συσκευασίες, καθώς και η παραλαβή θα γίνεται με συνεχή ρυθμό. 

Στην συνέντευξή της ερωτήθηκε, μάλιστα, για τις ενστάσεις που διατυπώνουν μέλη της επιτροπής ειδικών σχετικά για το παράλληλο άνοιγμα Λυκείων και λιανεμπορίου, αφού υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει περαιτέρω διασπορά του ιού λόγω της αύξησης της κινητικότητας του κόσμου. Σε αυτό, η Υπουργός Παιδείας απάντησε ότι τα τρέχοντα μέτρα ψηφίστηκαν με πλειοψηφία, 19 υπέρ έναντι 8 κατά. Δεν δίστασε να προσθέσει ότι η επιτροπή λειτουργεί ανιδιοτελώς υποβάλλοντας εισηγήσεις στην Κυβέρνηση, η οποία με την σειρά ης λαμβάνει τις αποφάσεις.

Ο παρουσιαστής Γιώργος Παπαδάκης ρώτησε, επίσης, την Υπουργό για την απαγόρευση του ανοίγματος των φροντιστηρίων. Εκείνη τόνισε ότι «δεν έχουμε το “πράσινο φως” των ειδικών», καθώς μάλιστα στα σχολεία η προσέλευση των μαθητών είναι σταθερή και ελεγχόμενη, σε αντίθεση με τα φροντιστηριακά ιδρύματα όπου εναλλάσσεται. 
Τελειώνοντας την συνέντευξή της επισήμανε δύο σημαντικά θέματα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν και σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ασθενήσει, θα του δοθεί η δυνατότητα αναπλήρωσης τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, όσον αφορά τις κατατακτήριες εξετάσεις, αυτές θα λάβουν χώρα όταν επιτραπεί η δια ζώσης εξέταση στα Πανεπιστήμια. 

Τέλος, σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει την προτεραιότητα εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς. 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ