Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν “τρέφει” αυταπάτες για το διάλογο με την Τουρκία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η Ελλάδα “διαχρονικά επιδίωκε την ειρηνική διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς της με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου”

Η Ελλάδα δε φοβάται το διάλογο, όμως δεν τρέφει και αυταπάτες, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ,Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε άρθρο στην ιστοσελίδα “Propago” και υπογραμμίζει πως “για να εδραιωθεί και πάλι η εμπιστοσύνη, η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί το δρόμο της διπλωματίας και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο”.

Όπως αναφέρει ο Βαρβιτσιώτης, μετά από μια δύσκολη χρονιά παρατεταμένης κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, οι πρώτοι μήνες του 2021 βρίσκουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία σε ένα αρκετά διαφορετικό πλαίσιο, με τους διαύλους επικοινωνίας να έχουν ανοίξει.

Υπενθυμίζει δε πως η Ελλάδα “διαχρονικά επιδίωκε την ειρηνική διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς της με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου”. “Είναι σημαντικό ότι, παρά τις δυσκολίες, μιλάμε ξανά με τους γείτονές μας, κάτι που, όμως, δε θα είχε γίνει αν δεν επιμέναμε για έμπρακτη και συνεπή αποκλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας”, τονίζει, ενώ χαρακτηρίζει “καθοριστική” την πίεση που άσκησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία.

Ωστόσο, προσθέτει “δεν τρέφουμε αυταπάτες”. “Η επανάληψη των διερευνητικών επαφών δεν μπορεί να αποτελεί μια ευκαιρία απλού κατευνασμού της Ελλάδας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου ούτε μπορεί να διαγράψει την πολεμική ρητορική των τελευταίων μηνών, που δημιούργησε ένα έντονο κλίμα καχυποψίας προς τους γείτονές μας”, αναφέρει και τονίζει πως η Τουρκία θα πρέπει με τις πράξεις της να δείξει “συνέπεια και διάρκεια”.

Όσον αφορά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως “είναι ευκαιρία να αναθεωρηθούν εποικοδομητικά οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη”.

“Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο να εξεταστούν τα σημεία μιας θετικής ατζέντας, αλλά μόνο εφόσον η Τουρκία συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει- όπως η πιστή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Και, αντίστροφα, θα επιμείνει να διατηρηθεί η προοπτική λήψης μέτρων εις βάρος της, εφόσον επιστρέψει στην παραβατική συμπεριφορά”. “Οι Έλληνες πιστεύουμε στην Ευρώπη και στη δύναμή της να δίνει λύσεις, έστω και αν κάποιες φορές καθυστερεί”, επισημαίνει.

“Έτσι και τώρα, πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος και να δοθεί η διπλωματική λύση που επιζητούμε μέσα στον θεσμικό χώρο που εδώ και 40 χρόνια θωρακίζει τη γεωπολιτική μας ασφάλεια. Μένει να δούμε αν θα ανταποκριθεί και η Τουρκία σε αυτό το κάλεσμα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ