Σήμερα οι αποφάσεις για “χαλάρωση” του lockdown- Ποια μέτρα αλλάζουν

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά

Τις τελικές αποφάσεις για τη μερική χαλάρωση των μέτρων πρόκειται να λάβει σήμερα η επιτροπή των ειδικών, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει. Έτσι, το απόγευμα θα γίνουν οι καθιερωμένες ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση προχωρά σε προσαρμογή των μέτρων , όπως π.χ η αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας τα τα Σαββατοκύριακα. Ο πρωθυπουργός ,εξάλλου, προανήγγειλε ,χθες, σε συνέντευξή του στο CNN, τη χαλάρωση των μέτρων. Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ,Αριστοτελία Πελώνη, μίλησε για «βαλβίδα αποσυμπίεσης και εκτόνωσης» των πολιτών, οι οποίοι βιώνουν εγκλεισμό και περιορισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποια μέτρα “χαλαρώνουν”

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται από αύριο και για κάθε σαββατοκύριακο ,η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 9 το βράδυ . Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, λόγω του ότι η μέρα μεγαλώνει και οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν περισσότερες ώρες, επιδιώκεται η αποφυγή του συνωστισμού που γινόταν, λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα. Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή κατανοεί την κούραση των πολιτών από τα συνεχή μέτρα και η χαλάρωση αυτή αποσκοπεί στην καλύτερη εφαρμογή βασικών μέτρων, όπως η τήρηση των αποστάσεων.

Το δεύτερο μέτρο είναι η λήξη της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6. Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα όσον αφορά τη σωματική άσκηση.

Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς τη χρήση ΙΧ, αλλά πεζή ή με ποδήλατο εντός δήμου ή έως 2 χιλιόμετρα απόσταση από τον τόπο κατοικίας.

“Προ των πυλών” το άνοιγμα κομμωτηρίων, δικαστηρίων κι αρχαιολογικών χώρων

Ένα ακόμη μέτρο που ,όπως όλα δείχνουν θα ανακοινωθεί, είναι να επαναλειτουργήσουν πρώτα τα κομμωτήρια. Ως επικρατέστερη ημερομηνία ανοίγματός ορίζεται η Δευτέρα 22 Μαρτίου. Κρίνοντας τα δεδομένα του προηγούμενου lockdown, όπου τα κομμωτήρια είχαν ανοίξει πρώτα , επιβεβαιώνεται πως δεν επιβαρύνθηκε η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Όλα ,φυσικά, θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα εκτιμήσουν την έως τώρα πορεία της επιδημίας στη χώρα.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται και η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων αλλά και των δικαστηρίων.  Ειδικότερα, μετά την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναμένεται η άμεση επανεκκίνηση των δικαστηρίων.

Γιώργος Γεραπετρίτης: Λίγες οι εβδομάδες που θα χρειαστεί να κάνουμε ακόμη υπομονή

Το μήνυμα ότι, «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης», έστειλε μέσω του Mega ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Είναι δεδομένο πλέον ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία», αναγνώρισε ο υπουργός Επικρατείας και αυτό «οδηγεί σε απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων». Συνεπώς, εξήγησε, «θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές που ίσως έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικών χώρων», προϊδέασε. Σύμμαχος, εξάλλου προς την κατεύθυνση αυτή, είναι ο καιρός, η μέρα που μεγαλώνει, η αλλαγή της ώρας, παρατήρησε.

«Σας διαβεβαιώνω ότι αν αποφασιστεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε είναι στο τέλος Μαρτίου είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλη την προφύλαξη την οποία απαιτείται» επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ